Marquez wint Grand Prix van Aragon, Lorenzo klopt Rossi voor P2

Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Aragon gewonnen. De grote favoriet kreeg flinke tegenstand in het begin van de race, maar stelde halverwege orde op zaken. Jorge Lorenzo versloeg Valentino Rossi en finishte als tweede.

Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede plaats Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Rac

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team
De start van de race
Marc Marquez, Repsol Honda Team aan de leiding
Maverick Viñales, Team Suzuki MotoGP, Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Podium: tweede plaats Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing, derde plaats Valentino Rossi, Yamaha Fac
Aleix Espargaro, Team Suzuki MotoGP
Stefan Bradl, Aprilia Racing Team Gresini, Alvaro Bautista, Aprilia Racing Team Gresini
Racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, met Cal Crutchlow, Team LCR Honda
Dani Pedrosa, Repsol Honda Team
Marc Marquez, Repsol Honda Team en Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Maverick Viñales, Team Suzuki MotoGP
Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team
Race winner Marc Marquez, Repsol Honda Team met tweede plaats Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing
Nicky Hayden, Estrella Galicia 0,0 Marc VDS
Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team viert zijn overwinning met champagne
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing en Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing
Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing

Viñales en Lorenzo belagen Marquez

Met de dominantie van Marquez in de trainingen en kwalificatie was het voor de concurrentie duidelijk dat in de zonnige race (22 graden) gelijk druk gezet moest worden op de pole-positionhouder.

Lorenzo (mediumband voor, hard achter) kwam bij het startschot goed weg van zijn derde vertrekpositie en plaatste zijn Yamaha naast de Honda van Marquez (hard voor, hard achter). Ook Viñales (hard voor, hard achter) kende een uitstekende start van P2 en mengde zich in het gevecht voor de leiding.

In de eerste omloop wisselde het trio een aantal keer van positie, waarbij flink wat risico werd genomen. Vinales kwam na een ronde als eerste door, vlak voor Marquez en Lorenzo. Achter het drietal volgden Valentino Rossi (Yamaha), begonnen vanaf de zesde plaats, en Andrea Dovizioso (Ducati).

Marquez pakte de koppositie in de tweede omloop terug, waarbij Viñales behoorlijk tegenstribbelde. In de derde ronde kreeg Viñales de leiding weer in handen, doordat Marquez bijna de voorkant verloor in bocht 7. Hierdoor konden ook Lorenzo, Rossi en Dovizioso langs de Honda gaan.

Marquez terug aan kop

Viñales wist daarop een klein gat te slaan naar Lorenzo en Rossi, die in de zesde ronde van positie wisselden. Rossi vond in de achtste ronde weer de aansluiting met Viñales. Ondertussen had Marquez zich voorbij Dovizioso en Lorenzo gewerkt en de derde plek ingenomen.

Rossi (medium voor, hard achter) was zich bewust van de opmars van Marquez en zette Viñales flink onder druk. In de negende ronde ging 'The Doctor' langs de Suzuki. Een omloop later wist ook Marquez Viñales in te halen, dankzij een wijde lijn van de Silverstone-winnaar in bocht 1. Even later verwees Lorenzo de Suzuki-coureur nog een plek terug.

Het duurde niet lang voordat de aanstormende Marquez Rossi inhaalde. De machtsovername was in de twaalfde ronde een feit. Marquez passeerde zijn naaste belager in het kampioenschap resoluut in bocht 15. Marquez maakte zich gelijk uit de voeten en liep per ronde verder weg. Hij finishte na 23 ronden met 2.7 seconden voorsprong als eerste, zijn vierde zege van het seizoen.

Lorenzo verslaat Rossi

Lorenzo wist in de tweede helft van de wedstrijd af te rekenen met Viñales en meldde zich bij Rossi. Met nog vijf ronden te gaan, pakte hij zijn Italiaanse teamgenoot in bocht 4. Rossi behield de aansluiting met regerend kampioen. Hij probeerde twee ronden voor het einde in bocht 12 Lorenzo in te halen, maar remde veel te laat en moest een wijde lijn nemen. Rossi kwam hierdoor een beslissende drie seconden achter Lorenzo te liggen.

Op ruim twee tellen van de Yamaha's finishte Viñales als vierde. Cal Crutchlow (Honda) herstelde zich na een matige start vanaf de vijfde plek en eindigde weer op zijn beginpositie, voor Dani Pedrosa (Honda) en Aleix Espargaro (Suzuki). Pol Espargaro (Yamaha) werd achtste. Aprilia-duo Alvaro Bautista en Stefan Bradl maakten de top-tien compleet.

Punt voor Hayden

Dovizioso viel ver terug, tot P11. Teamgenoot Michele Pirro, invaller voor de geblesseerde Andrea Iannone, kwam als twaalfde binnen. Hector Barbera (Ducati) en Eugene Laverty (Ducati) werden dertiende en veertiende. Het laatste punt ging naar voormalig wereldkampioen Nicky Hayden (Honda), die op MotorLand Aragon inviel voor Jack Miller.

Yonny Hernandez (Ducati), Danilo Petrucci (Ducati), Loris Baz (Ducati) en Scott Redding (Ducati) haalden de eindstreep wel, maar kregen geen punten. Pramac-teamgenoten Petrucci en Redding waren na een incident in de eerste omloop, waarbij Redding ten val kwam, al meteen kansloos. Petrucci kreeg hiervoor een doorrijstraf.

Tito Rabat (Honda) ging in de slotfase onderuit in bocht 5 en was de enige uitvaller.

Alex Lowes (Yamaha), invaller voor de geblesseerde Bradley Smith bij Tech 3, deed niet mee. De Brit kampt met een bloeduitstorting in zijn linkervoet en kreeg geen groen licht van de doktoren. Hij liep de kwetsuur op bij een crash in de derde vrije training.