Dovizioso pakt in Catalonië tweede Grand Prix-zege op rij

Andrea Dovizioso heeft zondag de Grand Prix van Catalonië gewonnen, zijn tweede zege op rij. De Italiaan was in een snikheet Barcelona te sterk voor Marc Marquez en Dani Pedrosa. Valentino Rossi en Maverick Viñales werden achtste en tiende.

Podium: tweede Marc Marquez, Repsol Honda Team, winnaar Andrea Dovizioso, Ducati Team, derde Dani Pe

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Lorenzo aan kop

Pedrosa (Honda) kwam bij een temperatuur van maar liefst 33 graden Celsius goed weg van zijn pole-position en arriveerde als leider bij de eerste bocht. Derde man Danilo Petrucci (Ducati) stak na het startschot dwars de baan over en botste aan de andere kant met de van P4 vertrokken Marquez (Honda). Beide rijders bleven wonderwel overeind. Marquez wist ondanks de beuk de derde plek te veroveren, achter Jorge Lorenzo (Ducati). Petrucci viel terug naar de elfde plek.

Lorenzo (harde band voor en achter) liet favoriet Pedrosa (harde band voor, medium achter) niet ontsnappen en haalde de Honda-coureur in de eerste ronde in. Gelijk daarna wist Marquez (harde band voor, medium achter) ook Pedrosa te pakken.

Verder naar achteren lukte het Rossi (Yamaha), met een dubbele mediumband, in de eerste ronde om twee plekken te winnen; van de dertiende startplaats naar P11. Teamgenoot Viñales, met dezelfde banden als Rossi, viel terug van de negende naar de vijftiende positie en maakte zich op voor een zeer moeilijke race.

Dovizoso klopt de Honda's

Lorenzo, die op Mugello ook vroeg aan de leiding kwam, kon vijf ronden genieten van een vrij zicht. De Spanjaard kreeg gripproblemen met zijn harde banden en door een wijde lijn kon Marquez er in de zesde ronde langs. Meteen gingen Pedrosa en Dovizioso (Ducati) eveneens voorbij aan de drievoudig MotoGP-kampioen. In de zevende ronde lukte het ook Folger om Lorenzo te passeren.

Pedrosa verschalkte in de achtste ronde bij Bocht 1 raceleider Marquez, die een paar bochten verder zijn tweede plek moest inleveren bij Dovizioso (harde band voor, medium achter).

Halverwege de 25 ronden tellende wedstrijd leidde Pedrosa, met Mugello-winnaar Dovizioso en Marquez in zijn kielzog. Folger volgde in vierde positie op drie tienden. Daarachter reden Petrucci, Alvaro Bautista (Ducati) en de van P14 gestarte Johann Zarco (Yamaha). Lorenzo was teruggevallen naar de achtste plek en lag vlak voor Rossi. Cal Crutchlow (Honda) en Viñales waren nog niet verder opgeschoten dan de twaalfde en dertiende plek.

In de tweede helft van de snikhete race sleten de banden in rap tempo. Dovizioso vond het bij het ingaan van de zeventiende ronde mooi geweest; hij haalde op het rechte stuk vrij eenvoudig Pedrosa in. Marquez wilde de Ducatist niet laten ontsnappen en zette Pedrosa een ronde later opzij.

Maar Dovizioso bleek te sterk voor de regerend wereldkampioen. 'Desmo Dovi' liep in de laatste ronden beetje bij beetje weg van Marquez en finishte met 3.5 seconden voorsprong als eerste op het circuit van Barcelona, waar Ducati in 2003 haar allereerste MotoGP-zege boekte. Hij tekende daarmee voor zijn tweede overwinning in een week tijd, na zij magistrale zege op Mugello. Op ruim drie tellen van Marquez kwam Pedrosa als derde binnen.

Lorenzo herrijst, Yamaha kansloos

Folger en Petrucci hadden het flink met elkaar aan de stok voor de vierde plaats. Zij kregen met nog drie ronden te gaan bezoek van een herrezen Lorenzo. De Ducatist had zich losgereden van Rossi en daarna Bautista en Zarco geklopt. Lorenzo verschalkte Folger en Petrucci en finishte als vierde. Folger liet zich in de slotfase nog het kaas van het brood eten door Tech 3-teamgenoot Zarco. Zarco finishte 0.083 eerder als vijfde. Petrucci duikelde met nog twee ronden te gaan in het grind. Hierdoor werd Bautista onbedreigd zevende.

Rossi kwam in de loop van de wedstrijd helemaal alleen te rijden. De Italiaan kon geen vuist maken en finishte kansloos op vier seconden van Bautista op de achtste plek. Drie tellen achter de Italiaan klopte Hector Barbera (Ducati) Viñales voor de negende plek.

Crutchlow moest het in Montmelo doen met een teleurstellende elfde plaats, voor Loris Baz (Ducati), Scott Redding (Ducati), Karel Abraham (Ducati) en Tito Rabat (Honda).

Suzuki-rijders Andrea Iannone (Suzuki) en Sylvain Guintoli (Suzuki), Pol Espargaro (KTM) en Sam Lowes (Aprilia) bleven met lege handen. Naast Petrucci ging ook Jack Miller (Honda) onderuit. Aleix Espargaro (Aprilia) moest opgeven met technische problemen. Door een zware pinkkwetsuur verscheen Bradley Smith (KTM) niet aan de start.

WK-stand

Ondanks zijn zeer magere score in Barcelona heeft Viñales in het kampioenschap nog de leiding in handen. De Yamaha-coureur staat op 111 punten, zeven meer dan tweede man Dovizioso (104). Marquez (88) is derde, met daarachter Pedrosa (84) en Rossi (83).

De volgende race is de Dutch TT op zondag 25 juni.