Barreda knokt zich terug met winst in tweede etappe Dakar Rally

Na het forse tijdverlies op zondag heeft HRC Honda-coureur Joan Barreda maandagochtend iets terug kunnen doen. De rappe Spanjaard vlamde in iets meer dan drie en een half uur door de 338 kilometer lange etappe en mocht zich de dagwinnaar noemen.

Barreda knokt zich terug met winst in tweede etappe Dakar Rally

Joan Barreda verloor zondag in de eerste etappe ontzettend veel tijd toen hij net als enkele collega’s de weg volledig kwijt was op kilometer 257. De Spanjaard kwam op forse achterstand binnen, maar begon maandag direct aan de klus om de verloren tijd terug te winnen. Barreda moest op de eerste drie tussenpunten genoegen nemen met de tweede plaats, maar was in het tweede deel van de proef ruim sneller dan wie dan ook. Ook nu zat er na de tankstop weer een venijnig punt wat betreft de navigatie, deze keer gingen Daniel Sanders en Pablo Quintanilla daar in de fout. Zij moesten de proef openen en hadden de grootst mogelijke moeite om een verborgen waypoint te vinden.

Barreda had daar vanwege zijn lagere startpositie minder moeite mee en vlamde vlotjes door dat deel van de proef. Aan de finish was hij vijf minuten sneller dan Sam Sunderland, die vrijwel de gehele rit ‘onder de radar’ reed en niet in de GPS-tracking en livetiming waarneembaar was. De Britse coureur dook ineens op aan de finish en eindigde op de tweede plaats, nipt voor de regerend kampioen Kevin Benavides. De Argentijn gaf nog eens een half minuutje meer toe dan Sunderland, maar ook voor hem ziet het er weer wat beter uit dan na de eerste etappe.

Skyler Howes van het Husqvarna-fabrieksteam eindigde op de vierde plaats voor KTM-coureur Toby Price, routinier Stefan Svitko en Joaquim Rodrigues. Adrien van Beveren eindigde daar net achter op de achtste plaats. De Franse ex-strandracer reed fysiek aan de leiding van de proef nadat Sanders en Quintanilla moesten zoeken. Samen met Matthias Walkner was het daarna zoeken geblazen en daardoor werd er nog wat tijd verloren. Andrew Short werd negende met Hero-coureur Aaron Mare uit Zuid-Afrika op de tiende plaats.

Meer over Dakar 2022:

Bij de mannen die vroeg aan de etappe begonnen waren, werd opnieuw met minuten gesmeten. Daniel Sanders verloor maar liefst 25 minuten op Barreda waardoor hij de leiding in het klassement kwijt is. Ook Pablo Quintanilla, Xavier de Soultrait en Mason Klein verloren veel tijd. Danilo Petrucci viel na 115 kilometer in de tweede etappe stil met technische problemen. Hij is door de organisatie met een helikopter uit de proef gehaald. De Italiaan mag vermoedelijk dinsdag weer starten, al krijgt hij dan wel een forse tijdstraf achter zijn naam.

De Nederlandse deelnemers bij de motoren zijn nog onderweg. Wiljan van Wikselaar bereikte de finish op de 41ste plaats, Mirjam Pol kwam ondanks dat ze last heeft van griep op de 52ste stek aan de finish. Kistrijder Bram van der Wouden zit in de laatste kilometers.

Uitslag tweede etappe Dakar 2022 - motoren

Pos. Name Mark Time Gap
1 BARREDA BORT JOAN HONDA 03:31:20  
2 SUNDERLAND SAM KTM 03:36:53 +00:05:33
3 BENAVIDES KEVIN KTM 03:37:14 +00:05:54
4 HOWES SKYLER HUSQVARNA 03:37:36 +00:06:16
5 PRICE TOBY KTM 03:38:20 +00:07:00
6 RODRIGUES JOAQUIM HERO  03:41:38 +00:10:18
7 SVITKO STEFAN KTM 03:41:52 +00:10:32
8 VAN BEVEREN ADRIEN YAMAHA 03:42:54 +00:11:34
9 SHORT ANDREW YAMAHA 03:43:22 +00:12:02
10 MARE AARON HERO  03:43:57 +00:12:37

Algemeen klassement na tweede etappe Dakar 2022 - motoren

Pos. Name Mark Time Gap
1 SUNDERLAND SAM KTM 08:31:29  
2 VAN BEVEREN ADRIEN YAMAHA 08:34:20 +00:02:51
3 SANDERS DANIEL KTM 08:34:58 +00:03:29
4 WALKNER MATTHIAS KTM 08:35:37 +00:04:08
5 HOWES SKYLER HUSQVARNA 08:41:28 +00:09:59
6 SANTOLINO LORENZO SHERCO FACTORY 08:42:24 +00:10:55
7 QUINTANILLA PABLO HONDA 08:44:00 +00:12:31
8 SVITKO STEFAN KTM 08:49:08 +00:17:39
9 MARE AARON HERO  08:50:10 +00:18:41
10 BARREDA BORT JOAN HONDA 08:51:54 +00:20:25
gedeeld
reacties
Team De Rooy beperkt de schade in lastige eerste Dakar-etappe
Vorig artikel

Team De Rooy beperkt de schade in lastige eerste Dakar-etappe

Volgend artikel

Loeb troeft Al-Attiyah af in tweede etappe Dakar Rally

Loeb troeft Al-Attiyah af in tweede etappe Dakar Rally
Laad reacties