Raceverslag

WSBK Villicum: Rea domineert, Van der Mark loopt in op Davies

Hij mag zijn vierde opeenvolgende wereldtitel dan al binnen hebben, Jonathan Rea blijft het WK Superbikes domineren. De Kawasaki-coureur was zaterdag superieur in de eerste race op het Circuito San Juan Villicum in Argentinië.

Jonathan Rea, Kawasaki Racing

Op het fonkelnieuwe circuit in de Argentijnse regio San Juan was Rea eerder op de zaterdag voor de zevende keer op rij niet de snelste in de Superpole, desondanks regeerde hij in de race weer met harde hand. Bij de start wist polesitter Marco Melandri zijn koppositie weliswaar nog te behouden, maar later in de eerste ronde ging Rea hem alsnog voorbij.

Rea verdween vervolgens aan de horizon en stelde zonder enige vorm van tegenstand zijn negende opeenvolgende overwinning veilig. De Brit won met een kleine tien seconden voorsprong op Melandri, die eveneens op probleemloze wijze de tweede plaats binnenhaalde. De strijd om de kleinste bokaal leek spannender te worden, maar in de slotfase maakte Toprak Razgatlioglu zich los van een achtervolgend groepje en pakte hij met P3 zijn tweede podiumplek van het seizoen.

Javier Fores was de beste in het gevecht om de vierde plaats, voor Eugene Laverty en Tom Sykes. Chaz Davies behoorde ook tot dat groepje, maar kwam met nog negen ronden te gaan ten val en moest daardoor de strijd staken, terwijl hij net de vijfde plaats had overgenomen van Sykes.

De uitvalbeurt van Davies was goed nieuws voor Michael van der Mark in de strijd om de tweede plaats in het WK. De Yamaha-coureur heeft zijn achterstand op nummer twee Davies verkleind tot achttien punten: 335 om 317 punten. Van der Mark finishte vanaf de elfde startplaats als achtste, achter zijn teamgenoot Alex Lowes. Zelf heeft de Nederlander 34 punten marge naar nummer vier Sykes.

Er zijn nog drie races te gaan in het WK Superbikes. Zondag (vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd) is de tweede wedstrijd in Argentinië, het seizoen eindigt over twee weken in Qatar.