WRC Mexico: Meeke breidt voorsprong verder uit op spinnende Ogier

Kris Meeke heeft voor Citroën de koppositie verstevigd in de Rally van Mexico. Sébastien Ogier verloor door een spin kostbare tijd in de strijd om de overwinning.

Stéphane Lefebvre, Gabin Moreau, Citroën C3 WRC, Citroën World Rally Team

M-Sport-coureur Ogier verloor in SS13 tien seconden door de spin, waardoor Meeke zijn leiding zag groeien naar 33.4 seconden. Meeke had voor andere banden gekozen dan Ogier (vier harde en twee zachte). De harde banden hielden het beter vol en verloren minder profiel, ondanks dat de compound meer grip had. Ogier had even goed dichterbij kunnen komen aan Meeke, ondanks de spin. De regerend kampioen koos er echter voor om rustig aan te doen en lijkt tevreden met de plek waar hij staat. De kostbare punten die hij met een tweede plek zou kunnen pakken, zouden hem weer naar de leiding in het kampioenschap brengen.

Neuville op koers voor podium

Thierry Neuville had wat meer last van bandenslijtage met zijn Hyundai en blijft op de derde plaats, eveneens zonder risico te nemen. Zijn achterstand op Ogier bedraagt 39.5 seconden met nog drie etappes te gaan. Ott Tanak lijkt op de vierde plaats af te stevenen, wat zijn eerste finish naast het podium zou betekenen in 2017. De Est was niet in staat om dichter bij Neuville te komen op zaterdag, maar pakte uiteindelijk wel nog een etappe in de middag.

Hayden Paddon had het, net als teamgenoot Neuville, lastig met zijn banden en finishte voor twee Toyota's als vijfde. Jari-Matti Latvala gaf al aan dat de rally in Mexico eerder een uitgebreide test is voor Toyota, dat met de motorafstelling en banden aan het experimenteren is. Juho Hanninen werd ziek maar voelde zich in de middag beter en behield de zevende plaats.

De man van de ochtend was Dani Sordo, die twee van de drie etappes wist te winnen. Zijn snelheid liet wat te wensen over in de middag, maar hij kreeg ook te horen dat hem een tijdstraf van vrijdag wordt kwijtgescholden en dus maakte hij een opmars naar de achtste positie met 45 seconden achterstand op Hanninen (nog niet opgenomen in de tussenstand). Elfyn Evans, die vijf minuten straf kreeg voor een motorwissel, werkte zichzelf de top-tien binnen en staat negende voor WRC2-leider Pontus Tidemand.