Verschoor wint New Zealand Grand Prix maar loopt titel nipt mis

Na zijn overwinning in de zaterdagse race heeft Richard Verschoor ook de New Zealand Grand Prix, het sluitstuk van de 2018-editie van de Toyota Racing Series, op zijn naam geschreven.

Richard Verschoor

Na een spectaculaire slotfase kroonde niet Marcus Armstrong, maar Robert Shwartzman zich tot kampioen. Verschoor sloot na zijn zege af als runner-up in het klassement.

Eerder op de zondag had Shwartzman zijn achterstand op koploper Armstrong al teruggebracht tot tien punten, door vierde te worden in de tweede race van het weekeinde op het Circuit Chris Amon in Feilding. Armstrong eindigde achter zijn collega uit de Ferrari Driver Academy op de vijfde plek. Verschoor vergrootte met een derde positie zijn titelkansen; hij reduceerde het gat naar Armstrong tot 23 punten. De winst in race 2 ging naar polesitter Brendon Leitch, Clement Novalak eindigde als tweede. Met de puntentelling in het achterhoofd - de winnaar van elke wedstrijd ontvangt 75 punten, de nummer twee mag 67 stuks toevoegen aan zijn totaal, de nummer drie zestig - kon de titelstrijd nog alle kanten op.

In de allesbepalende New Zealand Grand Prix lag Armstrong lange tijd op titelkoers. De Nieuw-Zeelander passeerde de van pole vertrokken Verschoor bij de start en ging vervolgens tot en met de dertigste ronde aan de leiding. In de 31ste omloop drukte Verschoor zijn bolide in de eerste bocht hardhandig naast die van Armstrong en veroverde de leiding, waarbij laatstgenoemde kortstondig buiten de baan belandde. “Hij maakte een klein foutje en ik greep mijn kans”, aldus Verschoor na afloop.

Een tweede plaats was voor Armstrong nog steeds voldoende om de titel veilig te stellen, maar in de laatste vijf ronden ging het volledig verkeerd voor de thuisrijder. Nadat Taylor Cockerton zijn wagen aan de kant moest zetten met een motorprobleem kwam de safety car naar buiten. Met nog één ronde te gaan werd het veld weer losgelaten. Verschoor behield de koppositie en snelde naar de winst, waar Armstrong in grote problemen kwam.

De motor van Armstrong haperde, waardoor de ene na de andere coureur hem passeerde. Uiteindelijk finishte hij op de zevende plaats, wat niet voldoende was om de titel te grijpen. Die ging naar Shwartzman, die achter Verschoor als tweede over de meet kwam. De Rus, die over het hele kampioenschap slechts één race won (Verschoor boekte zes zeges), eindigde bovenaan met 916 punten. Armstrong moest ook Verschoor nog voor zich dulden in het eindklassement: 911 om 901 punten.

Shwartzman lag in de New Zealand Grand Prix lange tijd in vierde positie, achter Armstrong, Verschoor en Charles Milesi. Bij de herstart wist hij de Fransman echter voorbij te gaan en die passeeractie bleek precies genoeg voor de kroon. “Op een gegeven moment kwamen we in de laatste ronde, maar ik was teleurgesteld omdat er niet zoveel was dat ik kon doen. Maar toen finishte ik ineens als tweede en werd ik kampioen. Ongelooflijk, geweldig”, jubelt Shwartzman.