Vroege pitstop brengt Marquez dominante zege op opdrogend Brno

Marc Marquez heeft met overmacht de Grand Prix van Tsjechië op zijn naam geschreven. De WK-leider wisselde op een opdrogend Brno als eerste naar slicks en kwam zo ver voor de rest te liggen. Dani Pedrosa werd tweede, Maverick Viñales derde.

Racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Podium: Racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede plaats Dani Pedrosa, Repsol Honda Team,
Podium: Racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team

De omstandigheden bij aanvang van de 22 ronden tellende race waren bijzonder lastig. Het had bij de Moto2-race geregend, maar de hemelsluizen waren vlak voor de start weer dicht gegaan. Toch was de piste op een aantal plekken nog vochtig en er leek meer regen in aantocht. Daarom besloten alle 23 piloten om op regenbanden te vertrekken.

Marquez zakt weg...

De baan was echter snel aan het opdrogen en de coureurs hadden in de eerste ronde gelijk door dat de regenbanden de verkeerde keuze waren. Zeker Marquez, die van de toprijders als enige voor de zachte achterband met groeven had gekozen - alle andere rijders in de top-acht stonden op een medium-mediumcombinatie. Marquez pakte bij de start vanaf de pole-position nog wel de leiding, maar hij werd in bocht 5 ingehaald door Jorge Lorenzo (Ducati) die een geweldige start kende vanaf P6.

Marquez zakte daarop als een baksteen richting de onderkant van het veld en besloot aan het einde van de tweede ronde als eerste naar binnen te gaan voor zijn tweede motor die voor droog weer stond afgesteld. Een meesterzet.

... en stormt weer naar voren

Op een opdrogende baan had iedereen het moeilijk met de regenbanden. Vooraan zag Lorenzo een voorsprong van bijna twee seconden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Valentino Rossi (Yamaha) haalde hem in de derde omloop in en na vier ronden bezocht ook Lorenzo zijn garage, samen met onder meer Maverick Viñales (Yamaha). Rossi en derde man Andrea Dovizioso (Ducati) gingen pas een ronde later.

Dit gaf de leiding aan Rossi's achtervolger Johann Zarco (Yamaha). Maar achter de Fransman kwam Marquez met zijn slicks aanstormen; de titelverdediger was maar liefst tien seconden per ronde sneller. In een oogknip was Marquez langs de Tech 3-rijder, die na zes ronden ook tot de conclusie kwam dat het beter was om te wisselen van motor.

Aan kop genoot Marquez na alle pitstops een voorsprong van meer dan twintig seconden op de rest. Andere vroege vogels Aleix Espargaro (Aprilia) en Scott Redding (Ducati) reden in tweede en derde positie, voor Dani Pedrosa (Honda). Voormalige aanvoerders Rossi, Dovizioso en Zarco waren buiten de top-tien gevallen.

Pedrosa zorgt voor Honda-dubbel

Pedrosa rekende halverwege de race af met Aleix Espargaro en Redding en kwam op een eenzame tweede plek te liggen. Danilo Petrucci (Ducati), Cal Crutchlow (Honda) en Viñales wisten beide rijders ook te kloppen en gingen daarop met elkaar de strijd aan voor de derde plek. Viñales won het gevecht en kneep er tussenuit. Crutchlow en Petrucci kregen bezoek van Rossi. Nadat 'The Doctor' zijn TT-belager Petrucci had ingehaald, moest ook Crutchlow er in de slotfase aan geloven.

Marquez, aan de Tsjechische horizon verdwenen, kreeg daar allemaal niks van mee. Hij kon het na zijn pitstop rustig aan doen en pakte met overmacht zijn derde zege van het seizoen. Pedrosa finishte op twaalf seconden als tweede - zijn 150e podiumfinish - en maakte er zo een Honda-dubbelslag van. Viñales arriveerde bijna zes tellen later op de derde plaats.

Rossi eindigde op de vierde plek, voor Crutchlow, Dovizioso en Petrucci. Aleix Espargaro werd achtste. De Spanjaard moest op de baan drie plekken inleveren wegens gevaarlijk rijgedrag bij de pitstops, waardoor Andrea Iannone (Suzuki) ten val was bekomen.

Pol Espargaro (KTM) en Jonas Folger (Yamaha) maakten de top-tien compleet. Achter Alex Rins (Suzuki), Zarco, Karel Abraham (Ducati) en Jack Miller (Honda) pakte Lorenzo - wiens team bij de pitstop niet tijdig klaar stond - met een vijftiende plek het laatste WK-punt. Er waren valpartijen voor Alvaro Bautista (Ducati) en Loris Baz (Ducati). Bradley Smith (KTM) kende materiaalpech.

WK-stand

Met de zege op Brno heeft Marquez zijn voorsprong in het kampioenschap vergroot naar veertien punten. De Honda-coureur heeft 154 punten verzameld. Viñales (140) staat tweede, gevolgd door Doviziozo (133), Rossi (132) en Pedrosa (123).