Viñales wint in Argentinië tweede Grand Prix op rij, Marquez crasht

Maverick Viñales heeft zondag de Grand Prix van Argentinië gewonnen. Teamgenoot Valentino Rossi werd in zijn 350e Grand Prix tweede. In leidende positie schoof Marc Marquez al vroeg in de race onderuit.

Podium: tweede plaats Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing, winnaar Maverick Viñales, Yamaha Facto

Marquez crasht aan kop

Marquez kende vanaf de pole-position een flitsende start en nam snel afstand van de concurrentie. Karel Abraham (Ducati) kon bij het vertrek gelijk zijn fraaie tweede plaats afgeven aan Crutchlow (Honda). Even later gingen ook Yamaha's fabriekspiloten Viñales en Rossi langszij en Abraham viel buiten de top-tien.

Voor Jorge Lorenzo (Ducati) was de race al na een bocht voorbij. De Spanjaard, zestiende in de startvolgorde, ging onderuit in gevecht met Andrea Iannone (Suzuki), die een valste start had gemaakt en zich even later in de pits moest melden voor een doorrijstraf.

Met een voorsprong van meer dan twee seconden ging het in de vierde ronde mis voor Marquez (harde band voor, medium achter). De titelverdediger klapte tegen het asfalt in Bocht 2. Het gaf de leiding aan Viñales, die Crutchlow in de derde ronde had gepakt. Marquez bleef ongedeerd bij zijn val. "Ik weet niet wat er fout ging", verklaarde hij terug in de pits. "Ik voelde mij erg sterk. Ik ben erg teleurgesteld en focus mij nu op de volgende wedstrijd, in Austin."

Valpartijparade

Aan kop liep Viñales (medium/medium) per ronde iets weg van Crutchlow (hard/medium) en Rossi (medium/medium). Een paar tellen daarachter werd een spannende strijd uitgevochten voor de vierde plek. Onder meer Dani Pedrosa (Honda), Danilo Petrucci (Ducati), Johann Zarco (Yamaha) en Alvaro Bautista (Ducati) maakten elkaar het leven zuur.

Pedrosa kon na veertien ronden ook gaan douchen. Hij ging er net als Repsol Honda-teammaat Marquez hard af in Bocht 2. In de volgende omloop kegelde Aleix Espargaro (Aprilia) Andrea Dovizioso (Ducati) onderuit. Dovizioso, die vorig jaar door Iannone ten val werd gebracht, was op dat moment nota bene bezig om een aanrijding met de op P6 rijdende Petrucci te voorkomen.

In het achterveld had ondertussen ook Alex Rins (Suzuki) afscheid genomen van de wedstrijd. De geblesseerde Spanjaard (gebroken rechterenkel) was in de achtste omloop gevallen. Hij probeerde het daarna nog even, maar had teveel last van zijn kwetsuur.

Viñales ongenaakbaar, Yamaha-dubbelslag

Terwijl Crutchlow en Rossi flink aan het bakkeleien waren voor het zilver, verdween Viñales aan de horizon. De Spanjaard finishte uiteindelijk met een voorsprong van drie seconden als eerste, na de winst in Qatar zijn tweede zege op rij. Het duel voor de tweede plek werd gewonnen door Rossi, die zijn 350e Grand Prix reed. 'The Doctor' passeerde Crutchlow in de negentiende ronde en arriveerde acht tienden vroeger dan de Brit.

De vierde plek ging naar Bautista. De Aspar-rijder rekende op zijn 2016-Ducati af met Zarco. De Franse nieuwkomer, enige tijd raceleider in Qatar, moest in slotfase lossen maar pakte wel een fraaie vijfde plek. Zarco's Tech 3-ploegmakker Jonas Folger klopte Petrucci voor de zesde plaats.

Scott Redding (Honda) versloeg Jack Miller (Honda), Abraham en Loris Baz (Ducati) en werd achtste. De laatste punten waren voor Tito Rabat (Honda), Hector Barbera (Ducati) en KTM-rijders Pol Espargaro en Bradley Smith.

Iannone werd na zijn bestraffing voor de valse start ver teruggeworpen in het veld. 'The Maniac' tikte als zestiende en laatste de eindstreep aan. Tot de uitvallers behoorde ook Sam Lowes (Aprilia). Hij moest na tien ronden opgeven met versnellingsbakproblemen.

WK-stand

Met overwinningen in Qatar en Argentinië en daarmee 50 punten voert Viñales de tussenstand voor de titel aan. Rossi staat tweede met 36 punten, gevolgd door Dovizioso (20), Redding (17), Crutchlow (16) en Folger (16). Marquez, vierde in Qatar, is achtste. De titelverdediger bezit 13 punten.