Valentino Rossi heeft zondag de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De Italiaan boekte zijn zevende MotoGP-zege op Jerez in 'Lorenzo-stijl': vanuit pole-position wegrijden van de concurrentie.

Podium: winnaar Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing op kop bij de start
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Winnaar Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing viert feest met het team in parc ferme
Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing
Winnaar Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Andrea Iannone, Ducati Team
2e plaats Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing in parc ferme
Podium: winnaar Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing, 3e plaats Marc Marquez, Repsol Honda Team
Dani Pedrosa, Repsol Honda Team
Andrea Dovizioso, Ducati Team valt uit
Alvaro Bautista, Aprilia Racing Team Gresini
Cal Crutchlow, Team LCR Honda
Winnaar Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing viert het resultaat met de fans

Rossi kende een uitstekende start en pakte bij het ingaan van de eerste bocht de leiding. Achter de Italiaan probeerde Andrea Dovizioso - gekomen vanaf de vierde plaats - de tweede plek af te pakken van Jorge Lorenzo, maar de Ducatist werd opzij gedwongen. Hierdoor konden Honda-fabriekspiloten Marc Marquez en Dani Pedrosa binnendoor de derde en vierde plek voor zich opeisen.

Lorenzo wilde Rossi niet de kans geven om te ontsnappen en passeerde zijn teamgenoot in de tweede ronde. Meteen sloeg Rossi terug, waarna 'The Doctor' het gas erop hield. Rossi liep per ronde een paar tienden weg van Lorenzo en Marquez.

Het voorste trio, allemaal met een harde band voor en een medium achter, rekende in de openingsfase af met de snel gestarte Pedrosa, die voor het zachtere rubber had gekozen.

Op zijn Lorenzo's bouwde Rossi een voorsprong op van drie seconden naar de concurrentie. Maar Lorenzo wist, na Marquez te hebben afgeschud, in de tweede helft van de race weer wat in te lopen. Het verschil kromp naar twee seconden.

Rossi bleek over de langste adem te beschikken. Hij zette in de laatste ronden nog een keer aan en vergrootte weer het gat naar Lorenzo. Na 27 ronden arriveerde de 37-jarige Italiaan voor de eerste keer dit jaar als winnaar bij de eindstreep. Hij tekende ook voor zijn negende overwinning in Jerez en zijn zevende in de MotoGP-klasse.

Bij elkaar opgeteld heeft Rossi nu 113 Grand Prix-overwinningen behaald, waarvan 87 in de topklasse (74 MotoGP).

Lorenzo, vorig jaar winnaar in Jerez, werd tweede. Het verschil bij de finish bedroeg uiteindelijk 2.3 seconden, nadat Rossi in de slotfase het tempo iets had laten zakken. Kampioenschapsleider Marquez sloot bijna vijf tellen later een eenzame wedstrijd af met de derde plaats.

Pedrosa werd met zijn snel slijtende banden halverwege de race opgeraapt door Suzuki's Aleix Espargaro. De twee knokten rondenlang voor de vierde plaats, die uiteindelijk door Pedrosa werd binnengesleept.

Maverick Vinales finishte met de tweede Suzuki als zesde. Op meer dan tien seconden van de Spanjaard kwam Andrea Iannone op de zevende plek binnen. De Ducatist was de race gestart vanaf de elfde positie, viel terug tot P14 maar wist zich weer naar voren te knokken.

De top-tien werd gecompleteerd door Pol Espargaro, Eugene Laverty en Hector Barbera. Voor Cal Crutchlow zat er niet meer in dan de elfde plek, voor Bradley Smith, Loris Baz en Stefan Bradl. Het laatste WK-punt ging naar Yonny Hernandez.

Vier rijders volbrachten de race maar werden niet beloond met punten: Michele Pirro (invaller voor de geblesseerde Danilo Petrucci bij Pramac Racing), Jack Miller, Tito Rabat en Scott Redding.

Andrea Dovizioso moest na negen ronden de strijd staken met een kapotte waterpomp. Hij lag op dat moment negende. Alvaro Bautista was toen al uit de race. De Aprilia-man crashte in de zesde omloop in twaalfde positie.

In de tussenstand voor het wereldkampioenschap gaat Marquez na vier races aan de leiding met 82 punten. Lorenzo heeft 65 punten verzameld en staat tweede. Rossi is derde met 58 punten, gevolgd door Pedrosa (40). Yamaha is de koploper bij zowel de constructeurs als de teams.

De volgende wedstrijd is op zondag 8 mei in Frankrijk (Le Mans).

Maandag 25 april wordt er eerst nog een dag getest op het circuit van Jerez.