Dominante zege voor Dovizioso in GP San Marino, Lorenzo crasht vanaf P2

Andrea Dovizioso bezorgde Ducati zondag de eerste overwinning in elf jaar op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Dovizioso domineerde na een kort gevecht met teamgenoot Jorge Lorenzo en Marc Marquez. Lorenzo verspeelde de tweede plaats in de voorlaatste ronde door een crash waardoor Cal Crutchlow mee mocht naar het podium.

Andrea Dovizioso, Ducati Team

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Met een baantemperatuur van 41 graden Celsius waren de omstandigheden warmer dan gedurende de rest van het weekend. Het zorgde ervoor dat polesitter Jorge Lorenzo koos voor een medium/medium-bandencombinatie, Dovizioso koos de identieke setup terwijl Marquez ging voor een harde voorband met de medium achterband.

Lorenzo maakte vanaf pole een buitengewoon goede start. Hoewel de als tweede vertrokken Jack Miller even aan de binnenkant keek bij Lorenzo, ging de fabrieksrijder als eerste de eerste bocht in. Andrea Dovizioso maakte eveneens een agressieve start, hij stootte direct door naar de derde plaats en zette niet veel later ook Miller opzij.

Marquez zag in de eerste anderhalve ronde toe hoe Dovizioso en Lorenzo aan de horizon verdwenen en realiseerde zich dat ook hij langs Miller moest om het contact met de Ducati’s niet te verliezen. Toen dat eenmaal gelukt was, was het snel afgelopen voor Miller die in Bocht 14 crashte en op de 24ste plaats terugkeerde in de race terwijl ook Xavier Simeon ten val kwam en op moest geven.

Het plan van Lorenzo om vroeg in de race weg te rijden van de concurrentie mislukte en in de vijfde ronde zag hij teamgenoot Dovizioso zelfs langszij komen. De Italiaan nam de leiding in de wedstrijd over terwijl Marc Marquez de aansluiting gevonden had bij het Ducati-duo. Dovizioso probeerde direct een gat te trekken richting Lorenzo en Marquez, de rijder bouwde een voorsprong van 1.1 seconde op in de elfde ronde van de race

Cal Crutchlow had inmiddels de vierde plaats in de race overgenomen van Alex Rins die op de zachte achterband aan de race begonnen was. De Yamaha’s kenden een zeer teleurstellend eerste deel van de race. Viñales reed op de zesde plaats maar verloor het contact met Crutchlow en Rins terwijl Valentino Rossi een plaats prijs moest geven en op de achtste plaats rondreed achter Dani Pedrosa.

Ondertussen werd duidelijk dat Lorenzo het tempo van Dovizioso niet kon volgen en Marquez pakte de tweede plaats nadat hij zag hoe de drievoudig winnaar op Misano een klein remfoutje maakte in Bocht 14. Bij de eerste doorkomst was het gat tussen Dovizioso en Marquez 1.4 seconden, maar het gat werd niet direct kleiner. Integendeel vocht Lorenzo zich terug langs Marquez en ontstond er een duel om de tweede plaats. Dat duel was een aangename verrassing voor Cal Crutchlow die iets van zijn achterstand goed kon maken, maar het zou niet genoeg zijn om direct aansluiting te vinden.

Dovizioso had inmiddels een goed tempo gevonden om zijn marge naar Lorenzo en Marquez te consolideren, maar de beide achtervolgers vonden een extra versnelling met vier ronden te gaan. In de 23ste ronde pakte Lorenzo een halve seconde terug op DesmoDovi waarna hij zelf reageerde met een hoge 1.32 waarmee het gat op 1.3 seconde bleef steken.

Terwijl Lorenzo opnieuw een snelle sector noteerde, ging het echter helemaal mis voor de coureur van Mallorca die op lage snelheid crashte in Bocht 8 en zo een 1-2 van Ducati in de voorlaatste ronde van de race verspeelde. Lorenzo keerde nog terug op de baan en zou op de zeventiende plaats eindigen.

Ondertussen kwam de overwinning van Dovizioso, zijn elfde GP-overwinning in de MotoGP, niet meer in gevaar en kwam hij met een voorsprong van 2.8 seconden aan de finish. Marquez nam genoegen met een tweede plaats, Crutchlow mocht verrassend mee naar het podium door het uitvallen van Lorenzo. Rins pakte een vierde plaats met Viñales die de vijfde plaats in de wacht sleepte. Dani Pedrosa reed een sterke race en eindigde op de zesde plaats voor Valentino Rossi die terug kon blikken op een teleurstellende thuisrace.