Viñales rijdt negatief record Yamaha uit de boeken met zege tijdens Australische GP

Maverick Viñales heeft de historische zegeloze reeks van Yamaha beëindigd met een dominante overwinning tijdens de Grand Prix van Australië. De 23-jarige Spanjaard reed halfweg de race weg van de achtervolgers en bracht zijn M1 op de eerste positie aan de finish.

Racewinnaar Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing, tweede plaats Andrea Iannone, Team Suzuki MotoGP, derde plaats Andrea Dovizioso, Ducati Team

De meeste coureurs maakten een conservatieve bandenkeuze voorafgaand aan de race. Behalve Johann Zarco (soft/soft) gingen alle coureurs op de eerste drie startrijen voor de harde compound achterband met de medium voorband. Zarco wilde met zijn keuze agressief beginnen aan het begin van de race, maar dat plan kon al snel de prullenbak in.

De Fransman maakte een beroerde start bij het doven van de lichten en lag na de eerste bocht op de achtste plaats terwijl Danilo Petrucci vanaf de derde rij een enorm sterke start maakte en aan de leiding ging. Marquez volgde en zag hoe Petrucci het aansnijden van de volgende bocht volledig verkeerd deed. De Italiaan ging wijd en moest door de grindbak om terug te keren op de baan. Jack Miller was de volgende Pramac-rijder die aan het front van de race verscheen door zijn concurrenten te verschalken, maar lang duurde het niet voor Marquez weer aan de leiding ging.

De wereldkampioen kon na de eerste paar ronden een bekend gezicht verwelkomen aan het front van de race. Andrea Dovizioso maakte een sterke start en schoof in de vijfde ronde op naar de leiding in de wedstrijd toen Marquez een foutje maakte. Bij het opkomen van het rechte stuk zat Marquez op de vierde plaats voor Zarco en bij het remmen voor de snelle eerste bocht raakte de Fransman Marquez met zijn Yamaha M1. Zarco werd daardoor van zijn motor gelanceerd en viel hard van zijn machine. Marquez had daarentegen schade aan de achterkant van zijn RC213V en kwam een ronde later in de pits met significante schade aan zijn machine. De wereldkampioen zou voor het eerst sinds Silverstone 2017 de finishvlag niet zien.

De race vooraan ging uiteraard door en met negentien ronden te gaan hadden de fabrieksrijder van Yamaha de weg naar voren gevonden. Maverick Viñales had de leiding in de wedstrijd overgenomen van Dovizioso en nam afstand van de rest van het veld. Rossi had de tweede plaats overgenomen terwijl Dovizioso meer terrein verloor ten opzichte van Iannone en zijn tijdelijke teamgenoot Alvaro Bautista. Viñales reed in de negende ronde van de race vier tienden van een seconde sneller dan de achtervolgers en nam een seconde voorsprong.

Iannone, voorafgaand aan de race bestempeld als favoriet voor de race, nam de tweede plaats over van Rossi en probeerde het gaatje met Viñales te dichten, maar dat bleek nog niet eenvoudig. Bij het insturen van Bocht 4 ging Iannone te wijd en hij viel daardoor terug naar de vijfde plaats. De voorsprong van Viñales liep daardoor op naar twee seconden terwijl Rossi werkte om langzaam maar zeker zijn teamgenoot weer in te rekenen. Bautista zat op de derde plaats voor teamgenoot Dovizioso en zij haalden Rossi bij terugkomst op het rechte stuk in bij het begin van de zestiende ronde.

Rossi verloor een ronde later ook een positie aan Andrea Iannone terwijl de beide Ducati-rijders iets aan de achterstand van Viñales probeerden te doen. Die ging echter stoïcijns door met het rijden van ronden 1.30-laag en bouwde zijn voorsprong uit tot 2.8 seconden. Het was het moment voor Dovizioso om zijn teamgenoot Bautista te verschalken en door te stoten tot de tweede plaats. Iannone volgde in zijn spoor maar ging opnieuw in de fout in Bocht 4 waar hij te wijd ging en zo een positie verloor aan Dovizioso en Rossi. ‘The Doctor’ pakte niet later zijn kans om terug te keren naar de tweede plaats door een actie in Bocht 10, maar werd vervolgens voorbijgereden op het lange rechte stuk. Ondertussen hadden ook Rins en Miller de aansluiting weer gevonden bij het achtervolgende groepje.

Met vijf ronden te gaan had Viñales een voorsprong van 3.5 seconden pakte Iannone de tweede plaats opnieuw nadat hij zich had hersteld van Bocht 4. Terwijl Iannone een strak tempo opvoerde verloor Viñales wat tijd en werd zijn voorsprong binnen twee ronden verkleind tot iets meer dan twee seconden. Iannone had een klein beetje afstand genomen van Dovizioso die op zijn beurt geen druk meer had van Bautista die na een paar momentjes genoegen moest nemen met de tweede plaats.

Viñales wist zijn voorsprong te managen in de voorlaatste ronde en ging met 1.8 seconde voorsprong de laatste omloop in. Dovizioso en Iannone vochten daarentegen fel om de tweede plaats met Dovizioso die het even probeerde in de tweede sector, maar het was niet genoeg. Iannone trok de tweede plaats over de streep op anderhalve seconde van Viñales die de eerste zege van Yamaha pakte sinds de TT van Assen in 2017. Dovizioso werd derde achter Iannone maar eindigde voor Bautista en Rins. Rossi viel in de slotfase nog terug tot de zesde plaats.

Miller eindigde op anderhalve seconde van Rossi terwijl Franco Morbidelli de beste Honda was op de achtste plaats. Aleix Espargaro pakte een negende plaats voor Aprilia terwijl Bradley Smith met KTM op P10 eindigde. Karel Abraham werd elfde voor Danilo Petrucci die zich herstelde van een beroerde eerste ronde. Ook Scott Redding, Takaaki Nakagami en Xavier Simeon pakten punten. Voor de Belgische rijder was het zijn eerste punt van 2018.