Marquez zegeviert in GP van Frankrijk na crashes van Dovizioso en Zarco

Marc Marquez heeft de 38ste MotoGP-overwinning uit zijn carrière geboekt tijdens de Grand Prix van Frankrijk. De Spanjaard was onaantastbaar na fouten van zowel Andrea Dovizioso als polesitter Johann Zarco.

Marc Marquez, Repsol Honda Team

Onder het toeziend oog van meer dan 100.000 toeschouwers op het Bugatti Circuit ging de 27 ronden lange race even na 14.00 uur onderweg onder zonnige omstandigheden. Johann Zarco mocht van pole vertrekken, maar de thuisfavoriet kende niet de gedroomde start.

Het was Jorge Lorenzo die op zeer indrukwekkende wijze de leiding in de wedstrijd pakte bij het insturen van de eerste bochtencombinatie. Zarco kende een slechte start maar toonde zijn spierballen in de eerste bochtencombinatie door Marquez op agressieve wijze aan de kant te zetten en toch achter Lorenzo te zitten bij de eerste passage van de Dunlop-brug. Zo voerde Lorenzo het veld aan in de eerste ronde terwijl Andrea Iannone ten val kwam bij La Chapelle on zijn race eindigde in de grindbak.

Zarco probeerde in de eerste ronden de druk op te voeren bij Lorenzo maar ging daarentegen in de fout waardoor Dovizioso kon profiteren en naar de tweede plaats opklom. Een ronde later deed Dovizioso daar nog een schepje bij op door ook teamgenoot Lorenzo te passeren en aan de leiding te gaan van de race. Lang kon de Italiaan hier niet van genieten, bij het insturen van La Chapelle had de Ducati-coureur onbalans in de GP18 waardoor hij crashte en uitviel.

Zo kwamen Lorenzo aan de leiding met Zarco en Marquez in zijn kielzog. Door de crash van Dovizioso voelden ook Petrucci, Rossi en Miller dat zijn aanspraak maakten op de ereplaatsen en vonden de aansluiting bij het leidende trio.

Voor Zarco kwam de race tot een abrupt einde nadat hij de voorkant verloor bij het insturen van Garage Vert. De Fransman reed de gehele race op de limiet en verloor de voorkant van zijn Yamaha M1. Hij kon zijn weg nog vervolgen maar bracht de Tech 3-machine in de pits en puntloos huiswaarts keren.

Lang duurde het niet voor Marquez orde op zaken herstelde, hij ging langs Lorenzo die op de zachte banden steeds meer tempo verloor. Marquez checkte uit en had binnen een mum van tijd acht tienden voorsprong op Petrucci die merkgenoot Lorenzo ook wist te verschalken. Na twaalf ronden passeerde Rossi zijn voormalig teamgenoot Lorenzo voor de derde plaats in de race, gevolgd door Jack Miller.

Rossi noteerde in de veertiende ronde van de race een 1.32.426 waarmee hij op dat moment de snelste man op de baan was en langzaam maar zeker het gat richting Marquez en Petrucci probeerde te dichten. Op zijn pitbord kreeg Marquez te zien dat Rossi naderde en reageerde met een ronde 1.32.312 met nog tien ronden te gaan.

In het laatste kwart van de race stabiliseerden de marges tussen Marquez, Petrucci en Rossi maar kwamen de coureurs wat betreft de temperatuur van het asfalt ook op onbekend terrein. Het bleef de vraag of de achtervolgers nog een cartouche hadden om Marquez te bedreigen, maar het antwoord kwam niet veel later. De immer indrukwekkende Marquez bleef met lage 1.32’ers comfortabel aan de leiding waarmee een mogelijke aanval op het laatste moment uitgesloten bleek.

Aan de finish had Marquez een voorsprong van 2.3 seconden waarmee hij voor de 38ste keer in zijn MotoGP-carrière zegevierde. Daarmee evenaarde hij het aantal overwinningen van Casey Stoner.

Rossi pakte zijn tweede podium van het seizoen met een derde plaats, hij eindigde negen tienden voor Miller die op zijn beurt Pedrosa af kon stoppen. Lorenzo kwam op een zesde plaats aan de finish met een voorsprong van maar liefst dertien seconden op Maverick Viñales die een anonieme race reed. Cal Crutchlow bracht de nacht van zaterdag op zondag nog door in het ziekenhuis, maar werd achtste in de race voor Aleix Espargaro en Alex Rins.

In totaal kwamen 18 van de 24 gestarte rijders aan de finish. Het miserabele seizoen van Scott Redding kreeg een vervolg met een tijdstraf en vervolgens een valpartij in Bocht 7. Ook Tito Rabat en Alvaro Bautista moesten de wedstrijd vroegtijdig verlaten.