Marquez verslaat Folger en pakt achtste Sachsenring-zege op rij

Marc Marquez heeft zondag de Grand Prix van Duitsland gewonnen. Het was zijn achtste opeenvolgende zege op de Sachsenring. Thuisrijder Jonas Folger daagde de nieuwe leider in het WK rondenlang uit en finishte als tweede.

Marc Marquez, Repsol Honda Team

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede plaats Jonas Folger, Monster Yamaha Tech
Podium: tweede plaats Jonas Folger, Monster Yamaha Tech 3
Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team
Jonas Folger, Monster Yamaha Tech 3, Marc Marquez, Repsol Honda Team
Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing fans
Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, derde plaats Dani Pedrosa, Repsol Honda Team

Folger pakt de leiding

Marquez kende in de droge race (18 graden Celsius) over dertig ronden een goede start vanaf de pole-position, zijn achtste op rij op de Sachsenring. Hij pakte na het doven van de lichten de leiding voor teamgenoot Pedrosa. Jorge Lorenzo (Ducati) - als enige van de toprijders met een dubbele zachte band (de rest op medium/medium) - sloot vanaf de zesde startplek aan als derde. Folger (Yamaha) volgde op de vierde plek, gevolgd door Danilo Petrucci (Ducati) en Valentino Rossi (Yamaha).

Marquez en Pedrosa dachten te kunnen ontsnappen en sloegen een gat van een halve seconde naar Lorenzo. Maar Folger verschalkte in de derde ronde Lorenzo en zette de achtervolging in op de Honda-fabrieksrijders aan kop. Luidkeels aangemoedigd door het Duitse publiek wist Folger het gat dicht te rijden. In de vijfde omloop haalde hij Pedrosa in, een ronde later was raceleider Marquez het volgende slachtoffer. Plaats van handeling was beide keren bocht 12.

Daarachter wist Lorenzo met het zachte Michelin-rubber de vierde plaats niet vast te houden. Petrucci was er in de vierde ronde langs, waarna ook Rossi, Andrea Dovizioso (Ducati) met een medium band voor en zacht achter, Cal Crutchlow (Honda) en Aleix Espargaro (Aprilia) succesvol waren met een inhaalactie. Daarop ontstond er een stevig gevecht voor de vierde positie.

Marquez slaat terug

Vooraan haalde Marquez in de elfde ronde Folger weer van de eerste plek. De Duitser ging te wijd in bocht 1. Maar de Tech 3-rijder liet de titelverdediger niet gaan. Beide rijders namen zo snel afstand van Pedrosa die alleen kwam te rijden. Hoewel Folger de aansluiting knap wist te behouden, kreeg de Duitser geen echte kans meer op een inhaalactie.

Marquez had op het einde een paar tellen lucht, mede door een remfout van Folger in bocht 1 met nog drie ronden te gaan, en kon zo met een gerust hart zijn achtste Sachsenring-zege op rij binnenslepen. Zijn voorsprong bedroeg uiteindelijk meer dan drie seconden. Na Texas was het Marquez' tweede overwinning van het seizoen.

Folger, debutant in de koningsklasse, pakte met de tweede plaats zijn eerste MotoGP-bokaal. Een prachtig resultaat voor Tech 3, dat op Le Mans hetzelfde kunstje flikte met Folgers teammaat en mede-rookie Johann Zarco. Op ruim acht tellen van Folger kwam Pedrosa eenzaam als derde binnen.

In het gevecht voor de vierde plaats moest Aleix Espargaro lossen en was het lang een driestrijd tussen titelkandidaten Rossi, Dovizioso en Maverick Viñales (Yamaha); gestart vanaf respectievelijk P9, P10 en P11. Ook Dovizioso moest pas op de plaats maken, waarna een opgerukte Alvaro Bautista (Ducati) de Yamaha-fabriekscoureurs ging lastigvallen.

Viñales blijft Rossi en Dovizioso voor

Viñales trok in die strijd aan het langste eind. De Spanjaard kwam 2.7 seconden na Pedrosa als vierde binnen. Rossi volgde op zeven tienden als vijfde. Bautista werd zesde. Aleix Espargaro versloeg Dovizioso voor de zevende plaats.

Zarco sloot een inhaalrace vanaf een teleurstellende negentiende startplaats af met de achtste plaats. De Fransman rekende onderweg af met Crutchlow (negende), Lorenzo (tiende) en Petrucci (elfde). De laatste punten gingen naar Pol Espargaro (KTM), Bradley Smith (KTM) en Jack Miller (Honda).

Er waren crashes voor Andrea Iannone (Suzuki) en Sam Lowes (Aprilia). Iannone ging er met vijf ronden te gaan af in gevecht met Lorenzo voor P11. Lowes viel in de dertiende ronde. Daarvoor was al afscheid genomen van Hector Barbera (Ducati). De Avintia Racing-coureur had een valse start gemaakt en een doorrijstraf gekregen. Omdat hij niet naar binnen kwam, kreeg Barbera de zwarte vlag getoond.

WK-stand

In de strijd voor de wereldtitel heeft Marquez de leiding overgenomen van Dovizioso. De Honda-coureur verzamelde in de eerste negen races 129 punten. Dankzij zijn vierde plaats op de Sachsenring wist Viñales (124) de tweede plek te behouden. Dovizioso (123) zakte naar de derde stek, voor Rossi (119) en Pedrosa (103).

De volgende race is na de zomerstop van vier weken op zondag 6 augustus in Tsjechië (Brno).