Marquez pakt WK-titel met zege in Japan, Rossi en Lorenzo crashen op Motegi

Marc Marquez is de MotoGP-wereldkampioen van 2016. De Spanjaard won zondag de Grand Prix van Japan. Titelrivalen Valentino Rossi en Jorge Lorenzo haalden de finish niet op Motegi.

Fans van Jorge Lorenzo, Yamaha Factory Racing
Fans van Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing, Marc Marquez, Repsol Honda Team
Podium: racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede plaats Andrea Dovizioso, Ducati Team, de
Racewinnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, derde plaats Maverick Viñales, Team Suzuki Ecstar MotoG

Lorenzo aan de leiding

Marquez pakte bij start van de wedstrijd (zonnig, 25 graden) de koppositie af van pole-positionhouder Rossi. Lorenzo kwam nog beter weg. Hij passeerde zowel Rossi als Marquez binnendoor in de eerste bocht. In het kielzog van Lorenzo ging Rossi eveneens voorbij aan Marquez om aan te sluiten als tweede.

Marquez wist Rossi in de openingsronde terug te pakken. Ook Aleix Espargaro (Suzuki) haalde de Italiaan in, maar Rossi wist te counteren. Aan het begin van de tweede omloop probeerde de Yamaha-coureur het weer bij Marquez, maar hij ging bij de inhaalpoging te wijd. In bocht 7 leek Rossi wel langs de Honda te komen. De deur werd door Marquez echter hard dichtgegooid bij het uitkomen.

Rossi en Lorenzo onderuit

Marquez zette daarop aan om een gat van zes tienden naar raceleider Lorenzo te dichten. In de vierde ronde zat de Honda aan het achterwiel van de Yamaha en in bocht 9 was de machtsovername een feit. Ook Rossi wist bij Lorenzo te komen en passeerde zijn teamgenoot in de zesde ronde.

In zijn haast om bij Marquez te komen, ging Rossi in de zevende omloop onderuit in bocht 10. De Italiaan klom weer op de motor, maar gaf op in de pits.

Met het uitvallen van Rossi kreeg Marquez de kans om de wereldtitel, zijn derde in de MotoGP en vijfde in totaal, veilig te stellen. Hiervoor was de zege noodzakelijk en moest Lorenzo buiten de top-vier eindigen.

In de resterende zeventien ronden was Marquez heer en meester. Na Rossi's crash had hij een voorsprong van 1.7 seconde op Lorenzo. Het gat werd gaandeweg groter, mede doordat Lorenzo in het laatste deel van de race flink onder druk werd gezet door Andrea Dovizioso (Ducati).

Dovizioso haalde Lorenzo in de twintigste ronde in. Kort daarna ging ook Lorenzo onderuit, waarmee de WK-titel voor Marquez een feit was.

Vijfde wereldtitel

Na 24 ronden arriveerde de nieuwe kampioen als eerste de finish, zijn vijfde zege van het seizoen. Het betekende tevens Marquez' eerste MotoGP-zege op Motegi, de thuisbaan van Honda waar hij in 2014 zijn tweede MotoGP-titel binnensleepte.

Drie seconden na Marquez kwam Dovizioso als tweede aan. Maverick Vinales (Suzuki) rekende in de finale af met teamgenoot Aleix Espargaro en werd derde.

Daarachter ging de vijfde plaats naar Cal Crutchlow (Honda). Pol Espargaro (Yamaha) werd zesde. Alvaro Bautista behaalde een prachtige zevende plaats voor Aprilia. Pramac Ducati-coureurs Danilo Petrucci (Ducati) en Scott Redding kwamen met een onderling verschil van twee tienden als achtste en negende binnen. Stefan Bradl (Aprilia) maakte de top-tien compleet.

Gastrijder Katsuyuki Nakasuga (Yamaha), Yonny Hernandez (Ducati), Bradley Smith (Yamaha), Tito Rabat (Honda) en Dani Pedrosa-vervanger Hiroshi Aoyama (Honda) pakten ook punten.

Hector Barbera (Ducati) kwam als zeventiende en voorlaatste binnen, na een val in de negende ronde.

Voor het eerst dit seizoen haalde Eugene Laverty (Ducati) niet de eindstreep. De Noord-Ier ging in de derde ronde onderuit. Ook Jack Miller (Honda) crashte uit de race. Het was de vierde valpartij van het weekend voor de TT-winnaar.