Verslag vrije training

Marquez kopman in warm-up GP Valencia, Dovizioso vierde

Marc Marquez zette zondagochtend de scherpste tijd neer in de warm-up voor de Grand Prix van Valencia. Hij was bijna twee tienden rapper dan Alex Rins, die lang had aangevoerd. Andrea Dovizioso eindigde als vierde op 0.3 van Marquez.

Marc Marquez, Repsol Honda Team

Pole-positionhouder Marquez (Honda), 21 punten voor Dovizioso (Ducati) in het kampioenschap, nam met nog ruim vier minuten te gaan de eerste plaats over van Rins (Suzuki). Onder de Spaanse ochtendzon was de titelverdediger met 1.31.269 0.179 rapper. In zijn twaalfde en laatste omloop knabbelde Marquez nog eens 0.006 van de beste tijd af: 1.31.263.

Achter Rins, tiende op de grid, zette Andrea Iannone de tweede Suzuki op P3. De Italiaan mag de race ook vanaf de derde plek aanvangen.

Dovizioso sloot de sessie af op de vierde plaats. 'DesmoDovi' moet zondagmiddag de race winnen om kans te maken op de titel. Hij begint aan die missie vanaf de negende startplaats.

De vijfde plek was voor de drievoudig MotoGP-winnaar in Valencia, Dani Pedrosa (Honda). Johann Zarco (Yamaha) werd zesde. Hij stelt zich voor de wedstrijd op Ricardo Tormo als tweede op. De top-tien werd gecompleteerd door KTM-testrijder Mika Kallio, Valentino Rossi (Yamaha), een dit weekend verrassend snelle Tito Rabat (Honda) en Cal Crutchlow (Honda).

Jorge Lorenzo (Ducati), viermaal winnaar van een MotoGP-race in Valencia, kende tegen het einde technische problemen en moest zijn Desmosedici langs de kant zetten. De Spanjaard sloot de warm-up af op de twaalfde plaats. Hij start zondagmiddag vanaf P4.

Bij Maverick Viñales (Yamaha) bleek de gifbeker nog niet leeg. De derde man in het WK gaf zaterdag een rampzalig weekend een vervolg met een dertiende plaats in de kwalificatie en ging vroeg in de warm-up ook nog eens onderuit (bocht 10). Viñales kwam op het einde van de sessie nog wel uit zijn garage, maar kon zich niet hoger plaatsen dan P19.

Van der Mark

Achter Hector Barbera (Ducati), de enige andere crasher, was Michael van der Mark (Yamaha) de hekkensluiter. De Nederlander reed meerdere 1.33-tijden, met 1.33.522 als beste chrono. Vaan der Mark begint zijn tweede MotoGP-race ook vanaf P25.