Marquez doet goede WK-zaken met winst in Australië, P13 Dovizioso

Marc Marquez heeft zondag een flinke klap uitgedeeld in de titelstrijd door de Australische Grand Prix te winnen. Naaste titelrivaal Andrea Dovizioso kwam niet verder dan P13. Valentino Rossi en Maverick Viñales werden tweede en derde.

Podium: winnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team

Podium: winnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede plaats Valentino Rossi, Yamah Factory Racing
Jack Miller, Estrella Galicia 0,0 Marc VDS
Derde plaats Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing, Johann Zarco, Monster Yamaha Tech 3, Maverick Viñales, Yamah
Marc Marquez, Repsol Honda Team
Podium: tweede plaats Valentin Rossi, Yamah Factory Racing
Detail van de motor van Marc Marquez, Repsol Honda Team
Winnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, second place Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Slijtage op de overall van Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Podium: winnaar Marc Marquez, Repsol Honda Team, tweede plaats Valentin Rossi, Yamah Factory Racing,

Miller leidt voor eigen publiek

Pole-positionhouder Marquez (Honda) kwam bij de start van de 27 ronden tellende race goed weg, maar thuisrijder Jack Miller (Honda) had een nog beter begin vanaf de vijfde vertrekplaats en passeerde de regerend kampioen bij het uitkomen van de Doohan Corner (bocht 1).

Viñales wist na de eerste bocht ook even voor Marquez te komen, maar moest gelijk in de openingsronde de tweede plek weer bij hem inleveren. Pol Espargaro (KTM) en Valentino Rossi (Yamaha) sloten aan als vierde en vijfde. Dovizioso, elfde op de grid, wist in de eerste ronde slechts een plek te winnen.

Miller sloeg in de eerste ronde een gat van een acht tienden naar de concurrentie. Achter hem beroofde Viñales in de derde ronde Marquez opnieuw van de tweede plek. Een naar P4 opgerukte Johann Zarco (Yamaha), met een zacht-zacht bandencombinatie (de andere strijders voorin hadden medium voor en zacht achter, Rossi: medium-medium), probeerde het gelijk ook bij Marquez, maar raakte de Honda in bocht 4 en moest een wijde lijn nemen. Het akkefietje gaf Rossi de derde plek in handen.

Grote kopgroep

Er ontstond in de openingsfase een kopgroep van negen man: Miller, Viñales, Rossi, Marquez, Zarco, Andrea Iannone (Suzuki), Cal Crutchlow (Honda), Aleix Espargaro (Aprilia) en Alex Rins (Suzuki). Dovizioso moest zich naar voren knokken nadat hij in de tweede ronde was teruggevallen naar de twintigste plaats na te laat remmen en een wijde lijn in bocht 1.

Rossi haalde in de vijfde omloop Viñales in bij de Honda Corner (bocht 4) om daarna met zijn teamgenoot de aanval in te zetten op Miller. De twee Yamaha's vlogen bij het ingaan van de zesde ronde op het rechte stuk voorbij de Australiër, waarbij Viñales tegelijk Rossi inhaalde. De Italiaan sloeg in dezelfde ronde weer terug.

Door een wijde lijn van Rossi in de negende ronde bij bocht 4 kwam de koppositie in handen van Zarco, die voorbij was gegaan aan Marquez en Viñales.

Ondertussen was Aleix Espargaro verdwenen uit voorposten. De Aprilia-coureur kwam in de achtste ronde ten val in bocht 1. Hij brak daarbij een middenhandsbeentje.

In de veertiende ronde had Rossi de eerste plek terug dankzij een geslaagde inhaalactie op Zarco bij bocht 4. Op dezelfde plek deed Zarco in de zeventiende ronde precies hetzelfde bij 'The Doctor'. Vlak achter de twee volgden de inhaalacties elkaar ook in rap tempo op, onder andere via slipstreaming op het rechte stuk en bij het aanremmen voor bocht 4.

Marquez ontsnapt

De acht mannen aan kop hielden elkaar lange tijd goed vast en niemand wist uit het het bloedstollende gevecht - met het nodige duw- en trekwerk - te ontsnappen. Viñales nam in de negentiende ronde de eerste plek in, Marquez deed dat in de 21e. Pas met nog vijf ronden te gaan begonnen er gaten bij de koplopers te vallen.

In tweede positie moest Rossi in de slotfase alles uit de kast halen om Zarco en Viñales voor blijven. Hierdoor kon Marquez er tussenuit knijpen. De WK-leider werd in de laatste ronden niet meer bedreigd. Hij finishte 1.8 seconde voor de rest als eerste, zijn zesde overwinning van het seizoen (61e in totaal, 35 maal in de MotoGP).

Rossi, nog herstellende van zijn eind augustus opgelopen beenbreuk, wist Viñales en Zarco uiteindelijk nipt te verslaan. Hij finishte 0.027 voor Viñales, met op 0.016 Zarco als vierde man. Twee tellen daarachter klopte Crutchlow met een verschil van 0.026 Iannone. Miller werd eenzaam zevende. Rins moest in de slotfase lossen en kwam op 6.5 seconden van Marquez als achtste binnen.

Dovizioso loopt veel schade op

KTM-coureurs Pol Espargaro en Bradley Smith vochten het uit voor de negende plek, die met een verschil van 0.011 naar Pol Espargaro ging. Ook de strijd voor de elfde plek was zeer spannend. Scott Redding (Ducati), de vanaf P12 gestarte Dani Pedrosa (Honda) en Dovizioso denderden met z'n drieën op de eindstreep af. Redding tikte die het eerst aan, vlak voor Pedrosa en Dovizioso, die met een dertiende plaats veel schade opliep in het kampioenschap.

Achter Karel Abraham (Ducati) pakte Jorge Lorenzo (Ducati), rijdend met een knieblessure na een pittige crash op zaterdag, met een vijftiende plek het laatste WK-punt. Tito Rabat (Honda), Alvaro Bautista (Ducati), Loris Baz (Ducati), Sam Lowes (Aprilia) en Hector Barbera (Ducati) bleven met lege handen. Net als Danilo Petrucci (Ducati) op P21. Broc Parkes (Yamaha), de vervanger van de zieke Jonas Folger bij Tech 3, sloot de hekken.

WK-stand: Viñales uit titelrace, Zarco beste rookie

In het kampioenschap heeft aanvoerder Marquez met nog twee races te gaan (maximaal vijftig punten) een voorsprong van 33 punten op Dovizioso: 269 om 236. Viñales is derde met 219 punten. De Spanjaard kan weliswaar nog op een gelijk aantal punten als Marquez uitkomen, maar qua aantal zeges zal Marquez ook dan winnen; daarmee ligt Viñales uit de titelrace. Daarachter volgen Rossi (188), Pedrosa (174) en Zarco (138), die officieel tot 'beste nieuwkomer' werd uitgeroepen.

De volgende race is de Grand Prix van Maleisië (Sepang) op zondag 29 oktober.