Breaking news

Soevereine Lorenzo verstiert Italiaans feestje op Mugello

Yamaha-coureur Jorge Lorenzo heeft de MotoGP-wedstrijd in Italië gewonnen. De nummer-twee van de startgrid hield polesitter Andrea Iannone op de Ducati ver achter zich en vond in het kampioenschap aansluiting met teamgenoot Valentino Rossi, die derde werd. Wereldkampioen Marc Marquez viel voor de tweede keer dit jaar (uit).

Lorenzo pakte in de eerste ronde direct de kop en stond die tijdens het restant van de race niet meer af. Iannone kon in het begin niet met hem meekomen, ook teamgenoot Andrea Dovizioso kwam al snel voorbij. Marquez was wel goed weg. De Repsol Honda-coureur miste zaterdag Q2, vertrok zondag vanaf de dertiende plek en kwam na een ronde doodleuk als vierde langs. Niet veel later rekende hij ook af met de Ducati-broeders, waardoor hij tweede lag achter Lorenzo.

Waar de Spaanse fans hoopten op een mooi gevecht, trok Lorenzo al snel weg van de regerend kampioen. Marquez kon het tempo van zijn concurrent domweg niet bijbenen. Teamgenoot Dani Pedrosa was inmiddels aangesloten op P5, terwijl Rossi daarachter zijn inhaalrace vervolgde. Nadat Dovizioso met een op het oog technisch probleem de pits opzocht, vergaloppeerde Marquez zich in gevecht met Iannone. De agressief ogende titelverdediger maakte met nog zes ronden te gaan een fout en gleed uit de race.

In het slot van de wedstrijd verschalkte Rossi met gemak Pedrosa voor de laatste podiumplek. Hij en Iannone vormden echter nooit een bedreiging voor Lorenzo, die zo beide Italianen van de winst afhield. Het was de derde overwinning van de Yamaha-rijder op rij. Bradley Smith en Pol Espargaro eindigden als vijfde en zesde voor Tech 3.

In het kampioenschap nadert Lorenzo zijn ploegmakker Rossi tot op zes punten: 118 om 112. Dovizioso is derde met 83 punten, Iannone heeft er nu 81. Marquez moet aan de bak om zijn titel te kunnen verdedigen, want hij blijft op 69 steken. Op 14 juni is de volgende race in Barcelona.