Breaking news

Lorenzo kampioen, Stoner wint in Australië

Jorge Lorenzo heeft de MotoGP-titel van 2012 weten te behalen. De Spanjaard zag titelconcurrent Dani Pedrosa in het begin van de race op Phillip Island crashen en had vervolgens aan een tweede plek genoeg om het kampioenschap veilig te stellen. Casey Stoner won de Grote Prijs van Australië voor de zesde keer op rij.

Pedrosa had een goed resultaat nodig om nog hoop op de titel te behouden, aangezien hij het raceweekend inging met 23 punten achterstand op Lorenzo. Bij de start was het de Yamaha-rijder die de leiding greep, voor Pedrosa en Stoner, die van pole-position was vertrokken. Dat resultaat zou het verlies van Pedrosa betekenen en dus zette hij al snel de aanval in om Lorenzo vervolgens in de hairpin in te halen. Die bocht was echter het toneel van een fout van de Spanjaard in de volgende ronde, waarbij hij ten val kwam en uit zou vallen.

Stoner was Lorenzo op dat moment al voorbij gegaan en ging op weg naar een dominante zege, in wat zijn voorlaatste race in de MotoGP is. Lorenzo reed behoorlijk eenzaam naar de tweede plek, maar dat was ruim voldoende om een voorsprong van 43 punten op te bouwen, met nog één race te gaan. Het is voor de Yamaha-rijder zijn tweede titel in de raceklasse, nadat hij in 2010 ook al eens de beste van de wereld was. Cal Crutchlow werd derde en pakte daarmee zijn eerste podiumplaats sinds Brno, waar hij ook derde werd.

Andrea Dovizioso besliste een spannend gevecht om de vierde plaats in zijn voordeel. Rondenlang ging het tussen hem, Alvaro Bautista en Stefan Bradl, maar de Italiaan kwam uiteindelijk als winnaar uit het gevecht, terwijl de Duitser genoegen moest nemen met de zesde plek. Het verschil tussen de twee was uiteindelijk 0,164 seconden, met Bautista er nog tussen. Valentino Rossi en Nicky Hayden behaalden de zevende en achtste plaats, voor Karel Abraham en Aleix Espargaro, die teamgenoot Randy de Puniet versloeg in een gevecht om de officieuze CRT-zege.

Spanje heeft behalve de titel van Jorge Lorenzo nog een extra cadeau gekregen in Australië. Eerder op de dag verzekerde Marc Marquez, volgend jaar de vervanger van Stoner bij Honda, zich van de titel in de Moto2. Hoewel titelconcurrent Pol Espargaro de race wist te domineren, had Marquez genoeg aan de derde plek om kampioen te worden.

De seizoensfinale in Valencia is op 11 november.