Eindstand MotoGP 2018: Rossi toch derde achter Marquez en Dovizioso

Ondanks een valpartij heeft Valentino Rossi de derde plek in het MotoGP-kampioenschap 2018 geclaimd. Dat is duidelijk geworden na het seizoensslot in Valencia. De race werd gewonnen door Andrea Dovizioso die daarmee eindigde op een totaal van 245 punten en zich opnieuw vice-kampioen mag noemen.

Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing

Alex Rins eindigde na een nieuwe tweede plaats als vijfde in het wereldkampioenschap en Johann Zarco kroonde zich tot de beste van de privérijders. Dat deed hij nadat hij een zevende plaats scoorde in zijn laatste race voor Tech 3 Yamaha. De geblesseerde Cal Crutchlow bleef op de zevende plaats staan als gevolg van de crash die Danilo Petrucci meemaakte, Jorge Lorenzo boekte nog een plek winst tijdens zijn laatste Ducati-race. Lorenzo werd twaalfde en haalde zodoende Andrea Iannone nog in bij in het kampioenschap.

Verder naar achteren was Pol Espargaro de grote winnaar van de slotdag van 2018. De coureur werd op sensationele wijze derde en boekte vier plaatsen winst in het wereldkampioenschap. Hij eindigde zodoende veertiende in de titelstrijd.

In het kampioenschap voor teams was de wereldtitel toch definitief voor Repsol Honda. Ondanks de DNF van Marc Marquez eindigde dat team op 438 punten. Grote teleurstelling was er in dat kampioenschap voor Yamaha, dat team verloor de tweede plaats aan Ducati na Rossi's dertiende plaats en de DNF van Viñales. Ducati scoorde één punt meer dan de Japanse tegenstrever.

Honda had het kampioenschap voor constructeurs reeds binnen en eindigde in dat kampioenschap op 375 punten. Ducati werd tweede voor Yamaha, Suzuki, KTM en Aprilia.

Bekijk ook:

Eindstand MotoGP-kampioenschap 2018:

P. Coureur Pts Qatar Argentina United States Spain France Italy Spain Netherlands Germany Czech Republic Austria United Kingdom San Marino Spain Thailand Japan Australia Malaysia Spain
1 SpainMarc Márquez 321 20 - 25 25 25 - 20 25 25 16 20 - 20 25 25 25 - 25 -
2 Italy Andrea Dovizioso 245 25 10 11 - - 20 - 13 9 25 16 - 25 20 20 - 16 10 25
3 Italy Valentino Rossi 198 16 - 13 11 16 16 16 11 20 13 10 - 9 8 13 13 10 - 3
4 Spain Maverick Viñales 193 10 11 20 9 9 8 10 16 16 - 4 - 11 6 16 9 25 13 -
5 Spain Álex Rins 169 - 16 - - 6 11 - 20 - 5 8 - 13 13 10 16 11 20 20
6 France Johann Zarco 158 8 20 10 20 - 6 9 8 7 9 7 - 6 2 11 10 - 16 9
7 United Kingdom Cal Crutchlow 148 13 25 - - 8 10 13 10 - 11 13 - 16 - 9 20 - - -
8 ItalyDanilo Petrucci 144 11 6 4 13 20 9 8 - 13 10 11 - 5 9 7 7 4 7 -
9 Spain Jorge Lorenzo 134 - 1 5 - 10 25 25 9 10 20 25 - - - - - - - 4
10 Italy Andrea Iannone 133 7 8 16 16 - 13 6 5 4 6 3 - 8 16 5 - 20 - -
11 Spain Dani Pedrosa 117 9 - 9 - 11 - 11 1 8 8 9 - 10 11 - 8 - 11 11
12 Spain Álvaro Bautista 105 3 - 1 8 - 7 7 7 11 7 6 - 7 - 8 11 13 9 -
13 Australia Jack Miller 91 6 13 7 10 13 - - 6 2 4 - - - 7 6 - 9 8 -
14 Spain Pol Espargaró 51 - 5 3 5 5 5 5 4 - - - - - - - 3 - - 16
15 ItalyFranco Morbidelli 50 4 2 - 7 3 1 2 - - 3 - - 4 5 2 5 8 4 -