Dovizioso schenkt Ducati de zege in Italiaanse Grand Prix op Mugello

Andrea Dovizioso heeft zondag de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De Ducatist, niet geheel fit door een voedselvergiftiging, bleef Maverick Viñales en Danilo Petrucci voor. Valentino Rossi kwam als vierde binnen.

Podium: tweede plaats Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing, Race winnaar Andrea Dovizioso, Ducati

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Podium: tweede plaats Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing, Jorge Lorenzo, Ducati Team
Valentino Rossi, Yamaha Factory Racing
Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing
Danilo Petrucci, Pramac Racing
Jorge Lorenzo, Ducati Team, Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing, Valentino Rossi, Yamaha Factory
Andrea Dovizioso, Ducati Team
Podium: Race winnaar Andrea Dovizioso, Ducati Team, derde plaats Danilo Petrucci, Pramac Racing
Podium: Race winnaaar Andrea Dovizioso, Ducati Team

Lorenzo gaat de strijd aan met Rossi

Tot grote vreugde van de duizenden in het geel gestoken toeschouwers langs de baan kende Rossi (Yamaha) een geweldige start vanaf de tweede plek. 'Il Dottore' pakte richting de eerste bocht de leiding af van pole-positionhouder Viñales (Yamaha). Ducati-fabrieksrijders Jorge Lorenzo (zevende op de grid) en Dovizioso (derde startplaats) sloten in de eerste bocht aan, gevolgd door de twee topcoureurs van Honda, Marc Marquez en Dani Pedrosa.

Bij de eerste doorkomst speelde derde man Lorenzo gelijk zijn topsnelheidkaart; hij denderde op het rechte stuk langs de twee Yamaha's, die waren vertrokken met een dubbele harde band. Maar de Spanjaard ging te wijd in de eerste bocht, waardoor Rossi de leiding kon terugpakken. Verderop in de tweede ronde wist Lorenzo er opnieuw langs te komen, maar Rossi sloeg in Scarperia (Bocht 10) terug.

Ook bij de tweede doorkomst passeerde Lorenzo (medium/medium-banden) Rossi op het rechte stuk. De Yamaha-coureur herhaalde echter met succes zijn inhaalactie bij Scarperia. Viñales en Dovizioso (net als Lorenzo met medium/medium) gingen vervolgens op hun beurt langs de Ducati met nummer 99.

Ducati-vreugde: Dovizioso wint, P3 Petrucci

WK-leider Viñales nam in de vierde ronde de leiding over van Rossi. Na enig tegenstribbelen moest Rossi daarop zijn tweede plek inleveren bij Dovizioso. 'Desmo Dovi' zette de achtervolging in op Viñales en in de twaalfde ronde was de machtsovername op het rechte stuk een feit.

Ondertussen kwam Petrucci met zijn Ducati opzetten. De Pramac-coureur, die zaterdag zijn tweede startplek verloor omdat hij in de kwalificatie buiten de officiële grenzen van de baan was geweest - moest beginnen vanaf de negende plaats. In de zesde ronde lag hij al vierde. 'Petrux' pakte in de dertiende omloop zowel Rossi als Viñales en steeg zo verder naar P2.

Viñales rekende daarop af met Rossi (derde) en klopte in de achttiende ronde Petrucci (tweede). Maar Dovizioso was voor hem onbereikbaar. Dovizioso hield ondanks zijn fysieke ongemakken na een voedselvergiftiging zaterdagavond de touwtjes stevig in handen en arriveerde na 23 ronden als eerste. Het betekende zijn derde MotoGP-zege en Ducati's eerste op Mugello sinds 2009 (Casey Stoner). De laatste keer dat een Italiaan op Mugello won was in 2008 (Rossi). Dat Andrea Migno (Moto3) en Mattia Pasini (Moto2) eerder op de dag het goud veroverden, maakte het Italiaanse feest compleet.

Viñales finishte op 1.2 seconden op de tweede plaats. Petrucci wist Rossi voor te blijven en pakte voor Ducati ook het brons.

Het lukte Alvaro Bautista om met zijn oude, maar zeer rappe Ducati regerend wereldkampioen Marquez te kloppen. De Aspar-coureur sleepte de vijfde plek naar zich toe, met een onderling verschil van 0.083. Johann Zarco (Yamaha) had gekozen voor een gewaagde combinatie van twee zachte banden. Een opmars bracht hem van de elfde startplek naar P7.

De top-tien werd volgemaakt door een flink teruggevallen Lorenzo, Michele Pirro (Ducati) en Andrea Iannone (Suzuki). Er waren ook punten voor Tito Rabat (Honda), Scott Redding (Ducati), Jonas Folger (Yamaha), Hector Barbera (Ducati) en Jack Miller (Honda).

Tot de uitvallers behoorden Cal Crutchlow (Honda) en Pedrosa. Pedrosa probeerde in de laatste ronde Crutchlow in te halen voor een magere elfde plek, maar gleed aan de binnenkant van de bocht onderuit en kegelde Crutchlow omver. Ook Aprilia's Aleix Espargaro (die een valste start maakte) en Pol Espargaro (KTM) moesten voortijdig opgeven.

WK-stand

Het algemeen klassement wordt na zes wedstrijden (een derde van het totaal aantal races) aangevoerd door Viñales (105 punten). Met zijn zege op Mugello is Dovizioso (79) opgeschoven naar de tweede plek. Rossi (75) staat derde, Marquez en Pedrosa zijn met 68 punten vierde en vijfde.

De volgende race is de Grand Prix van Catalonië (Barcelona) op zondag 11 juni.