Dovizioso klopt Marquez in spektakelstuk op de Red Bull Ring

Andrea Dovizioso heeft zondag de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen. De Ducatist pakte zijn derde zege van het seizoen door in een spannend duel Marc Marquez te verslaan. Dani Pedrosa finishte op de Red Bull Ring als derde.

Andrea Dovizioso, Ducati Team
Andrea Dovizioso, Ducati Team, Marc Marquez, Repsol Honda Team
Racewinnaar Andrea Dovizioso, Ducati Team
Sfeerbeeld in Spielberg
Podium: tweede plaats Marc Marquez, Repsol Honda Team, Racewinnaar Andrea Dovizioso, Ducati Team, de
Johann Zarco, Monster Yamaha Tech 3
Mika Kallio, Red Bull KTM Factory Racing
Jack Miller, Estrella Galicia 0,0 Marc VDS
Tito Rabat, Estrella Galicia 0,0 Marc VDS
Bradley Smith, Red Bull KTM Factory Racing
Johann Zarco, Monster Yamaha Tech 3, Maverick Viñales, Yamaha Factory Racing, Valentino Rossi, Yamah
Alvaro Bautista, Aspar Racing Team, Loris Baz, Avintia Racing
Marc Marquez, Repsol Honda Team
Start van de race
Actie bij de start

Lorenzo pakt de leiding

Marquez (Honda) wist zijn pole-position bij de start van de 28 ronden tellende race (zonnig, 23 graden Celsius) te verzilveren en ging als kopman de eerste bocht in. Dovizioso (Ducati) kwam daar in tweede positie te wijd uit, waardoor teammaat Jorge Lorenzo er binnendoor voorbij kon. Lorenzo draaide vervolgens het gas open en vloog langs Marquez richting bocht 3.

Dovizioso sloot aan als derde, maar ook Valentino Rossi (Yamaha) haalde hem in de openingsronde in. 'DesmoDovi' pakte de plek echter voor de eerste doorkomst weer terug.

Lorenzo - die net als Dovizioso en de Tech 3-rijders had gekozen voor de zachte achterband (fabrieksrijders Yamaha en Honda met de hardere variant) - wist door de schermutselingen achter hem een gat van ruim een seconde te slaan. Marquez en Dovizioso liepen vanaf de derde ronde weer op hem in en trokken Rossi, Maverick Viñales (Yamaha), Johann Zarco (Yamaha) en Dani Pedrosa (Honda) mee naar voren. Viñales maakte in de op Lorenzo jagende groep in de vierde omloop een remfout, waardoor hij terugviel van de vijfde naar de zevende plek.

Dovizioso verslaat Marquez

In de achtste ronde lukte het Dovizioso om voorbij te gaan aan Marquez, maar de Spanjaard sloeg even later weer terug. Vier ronden later ging de nog steeds leidende Lorenzo te wijd bij bocht 3. Accelererend uit de bocht plaatsten Dovizioso en Marquez hun machines precies naast die van Lorenzo. Dovizioso bleek de grootste spierballen van het trio te hebben, maar ging daarna ook te wijd waardoor Marquez de leiding kon pakken.

Vooraan ontstonden daarop twee strijdende koppels: Marquez en Dovizioso knokten het uit voor de winst, even daarachter duelleerden Lorenzo en een naar P4 opgerukte Pedrosa.

Dovizioso en Marquez lieten elkaar geen moment los en er volgden ronden vol spectaculaire inhaalacties. De felle strijd ging door tot de allerlaatste bocht. Dovizioso naderde hem als raceleider, maar Marquez probeerde het daarvoor nog buitenom. Dovizioso wist de aanval te blokken, waarna Marquez koos voor de binnenkant. De titelverdediger kwam er iets te wijd uit, waardoor Dovizioso er toch weer langs wist komen en zo de winst kon pakken. Marquez - winnaar van de vorige twee races - finishte op 0.176 als tweede, zijn vijfde podiumfinish op rij.

Yamaha's buiten het podium

Pedrosa rekende af met Lorenzo en bemoeide zich in de slotfase even met de strijd tussen Marquez en Dovizioso. Maar de Spanjaard kon hun tempo niet volgen, haakte af en moest genoegen nemen met de derde plek. Hij tikte de eindstreep 2.5 seconden later aan. Lorenzo arriveerde als vierde, vlak voor Zarco en Viñales. Rossi viel na een remfout in bocht 1 halverwege de race terug naar de zevende plek en finishte ook op die positie.

Alvaro Bautista (Ducati) pakte een eenzame achtste plaats. Loris Baz (Ducati) versloeg gastrijder Mika Kallio (KTM) en 2016-racewinnaar Andrea Iannone (Suzuki) voor de negende plek. Achter Scott Redding (Ducati), Aleix Espargaro (Aprilia) en Karel Abraham (Ducati) kwam Cal Crutchlow (Honda) niet verder dan een teleurstellende vijftiende plek.

Vier rijders vielen uit. Jack Miller (Honda) crashte in de 21e ronde. De jarige (24) Jonas Folger (Yamaha), Pol Espargaro (KTM) en Danilo Petrucci (Ducati) - die bijna een valse start maakte - gaven op in de pits met technische problemen.

WK-stand

In de WK-stand leidt Marquez na elf van de achttien wedstrijden met 174 punten, zestien meer dan Dovizioso (158) die de tweede plek heeft overgenomen van Viñales (150). Rossi staat vierde met 141 punten, 33 minder dan Marquez, gevolgd door Pedrosa met 139.

De volgende race is op zondag 27 augustus in Groot-Brittannië (Silverstone).