Crutchlow wint GP Australië, Marquez crasht in leidende positie

Cal Crutchlow heeft zondag in Australië zijn tweede MotoGP-zege geboekt. Valentino Rossi werkte zich vanaf de vijftiende startplek op naar de tweede plaats. Wereldkampioen Marc Marquez crashte in leidende positie.

Marquez voert het veld aan

Pol Espargaro (Yamaha), derde in de startopstelling, pakte bij de start van de zonnige maar koele wedstrijd (twaalf graden Celsius) de leiding. Pole-positionhouder Marquez sloot aan als tweede, voor de van P6 vertrokken Danilo Petrucci (Ducati), Aleix Espargaro (Suzuki), Cal Crutchlow (Honda) en thuisrijder Jack Miller (Honda).

Marquez haalde Pol Espargaro in de eerste van 27 ronden gelijk weer in. De kersverse wereldkampioen liep daarna per ronde weg van de concurrentie. Achter de Spanjaard rekende Crutchlow af met Petrucci en in de tweede omloop met Aleix Espargaro. In de vijfde ronde kon Pol Espargaro zijn tweede plek bij de Brit inleveren.

Opmars Rossi, Marquez crasht

Ook Rossi kwam sterk naar voren in de openingsfase. De Italiaan moest na een teleurstellende kwalificatie beginnen vanaf de vijftiende startplaats. In de derde raceronde sloop hij de top-tien binnen dankzij een geslaagde inhaalactie op de van P13 vertrokken Maverick Viñales (Suzuki).

Rossi haalde op Phillip Island achtereenvolgens Nicky Hayden (Honda), Petrucci, Miller, Jorge Lorenzo (Yamaha), Pol Espargaro en Andrea Dovizioso (Ducati) in en lag in de achtste ronde al op de vierde plaats. In de tiende omloop was Aleix Espargaro het volgende slachtoffer van 'The Doctor'.

Het werd meteen een tweede plaats voor Rossi doordat raceleider Marquez hard onderuit schoof bij bocht 4. Het was de eerste uitvalbeurt voor de wereldkampioen dit seizoen.

Crutchlow dominant

Crutchlow, die twee seconden achter Marquez lag, kwam door de crash aan de leiding. Rossi kon het tempo van de LCR-rijder niet volgen en Crutchlow verdween langzaam maar zeker aan de horizon. In de slotfase deed de koploper het ietwat rustiger aan, waardoor Rossi weer wat in kon lopen. Crutchlow finishte uiteindelijk 4.2 seconden eerder. Het betekende zijn tweede zege van het seizoen met de Honda-klantenmotor, na de winst op het Tsjechische Brno. Tevens is hij de eerste Brit sinds 1979 met twee zeges in de topklasse in een jaar.

Voor de derde plaats werd in de laatste tien ronden een felle strijd geleverd door Dovizioso en Suzuki-duo Aleix Espargaro en Viñales. Meerdere keren wisselde het trio van positie. Aleix Espargaro ging in de 23e ronde onderuit in bocht 4. In de laatste ronden wist Viñales af te rekenen met Dovizioso. Hij finishte op een seconde van Rossi als derde.

Achter Dovizioso ging de vijfde plaats naar Pol Espargaro, die een onzichtbare Jorge Lorenzo (Yamaha) zeven tienden voor bleef. Scott Redding (Ducati), Bradley Smith (Yamaha), Petrucci en Miller maakten de top-tien vol.

Punt voor Jones

Aprilia-rijders Stefan Bradl en Alvaro Bautista werden elfde en twaalfde. De laatste punten waren voor Yonny Hernandez (Ducati), Eugene Laverty (Ducati) en Avintia's Mike Jones (Ducati), die zijn tweede MotoGP-race reed. Tito Rabat (Honda) eindigde op P16.

Hayden ging in de slotfase onderuit in gevecht met Miller. De invaller voor de geblesseerde Dani Pedrosa stapte weer op de Honda-fabrieksmachine en arriveerde als zeventiende en laatste. Hector Barbera (Ducati) kwam in de slotfase ook ten val. Hij wist zijn weg niet te vervolgen. Loris Baz (Ducati) gaf in de tweede ronde op in de pits met technische problemen.