Raceverslag

WK-leider Binder crasht aan kop in Brno, regenzege voor McPhee

John McPhee heeft zondag een kletsnatte Grand Prix van Tsjechië op zijn naam geschreven. Hij nam in de vijftiende ronde de leiding over na een crash van kampioenschapsleider Brad Binder. Bo Bendsneyder werd knap zevende.

John McPhee, Peugeot MC Saxoprint
Jorge Martin, Aspar Team Mahindra en Brad Binder, Red Bull KTM Ajo
Brad Binder, Red Bull KTM Ajo
Jorge Martin, Aspar Team Mahindra
Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo

Pole-positionhouder Binder moest na een goede start de leiding afstaan aan Jorge Martin (Mahindra), de derde man in de startvolgorde. De KTM-rijder kreeg daarop flink wat competitie van Enea Bastianini (Honda), thuisrijder Jakub Kornfeil (Honda), Aron Canet (Honda) en Fabio di Giannantonio (Honda).

Binder zakte terug naar de zesde plaats, maar wist zich gaandeweg weer naar voren te knokken. In de vierde ronde nam hij de tweede positie over van Canet. Twee ronden later rekende Binder af met Martin.

Binder valt in leidende positie

McPhee, 's ochtends het snelst in een verregende warm-up, wist Martin in dezelfde ronde in te halen en schoof op naar de tweede plaats. Nadat McPhee enige tijd in het kielzog van Binder wist te blijven, vergrootte de WK-leider de afstand naar meer dan een seconde.

Achter McPhee was ook een flink gat ontstaan naar regenspecialist Khairul Idhan Pawi (winnaar van de regenraces in Argentinië en Duitsland), die bijna achteraan was gestart, en Martin. Zij volgden op meer dan drie seconden.

Met WK-tweede Jorge Navarro (Honda) op de achtste plaats leek Binder op rozen te zitten. Tot hij van zijn motor viel in de vijftiende ronde en de strijd moest staken.

Eerste GP-zege McPhee

McPhee, als 22e in het wereldkampioenschap naar Tsjechië gekomen, nam de leiding over. Hij had op dat moment ruim vijf tellen voorsprong op Pawi. Maar de piloot uit Maleisië wist ook niet overeind te blijven. Hij crashte net als Binder in de vijftiende omloop.

Bijna ging ook McPhee tegen de grond in de zeventiende ronde. De achterkant van zijn Peugeot schoof weg bij het uitkomen van de twaalfde bocht, maar de Schot hield de machine in bedwang en koerste naar zijn allereerste Grand Prix-zege.

Bendsneyder zevende

Martin finishte op 8.8 seconden als tweede. Di Giannantonio werd derde, nadat hij met Pawi mee naar voren was gereden. Hij klopte Bastianini met acht tienden. Niccolo Antonelli (Honda) arriveerde als vijfde, voor Kornfeil.

Bendsneyder knokte lange tijd voor de laatste WK-punten. De Nederlander bewaarde het beste tot het laatst. Een indrukwekkende opmars vanaf een 24e startplek bracht de KTM-rijder naar de zevende plaats, vlak achter Kornfeil. Hij rekende onder meer af met Joan Mir (KTM), Nicolo Bulega (KTM) en Navarro. Voor Bendsneyder was het zijn vijfde puntenfinish op rij. Vorig weekend werd hij ook zevende in Oostenrijk.

Livio Loi (Honda) pakte eveneens punten. De Belg in dienst van RW Racing GP finishte als veertiende.

Net als Binder haalden Andrea Locatelli (KTM), Stefano Valtulini (Mahindra), Darryn Binder (Mahindra), Albert Arenas (Peugeot), Adam Norrodin (Honda) en Canet de eindstreep niet.

WK-stand

In de strijd voor de WK-titel leidt Binder na elf races met 179 punten, voor Navarro (118) en Bastianini (94). De door Sky Racing Team VR46 naar huis gestuurde Romano Fenati (KTM) is vierde (93). Bendsneyder bezet de negentiende plek met 36 punten, Loi is 21e (32).

De volgende race is de Grand Prix van Groot-Brittannië (Silverstone) op zondag 4 september.

Vorig artikel Loi staat voor inhaalrace in Tsjechische GP: "Alles uit de kast!"