Pawi dominant in natte Duitse GP, Bendsneyder leidt een ronde

Niemand was zondag opgewassen tegen Khairul Idham Pawa. De piloot uit Maleisië won de Grand Prix van Duitsland met elf seconden voorsprong. Bo Bendsneyder voerde ook even het veld aan.

Nicolo Bulega, Sky Racing Team VR46

Bendsneyder (KTM) kwam bij de start zeer goed weg vanaf zijn vierde vertrekpositie. De Nederlander nestelde zich op de tweede plek, achter pole-man Enea Bastianini (Honda). Bij het ingaan van de tweede ronde wist Bendsneyder de koppositie te veroveren, door binnendoor te gaan bij de Italiaan. Een prachtig moment voor de Nederlandse motorsport.

Bastianini sloeg aan het einde van de tweede omloop terug, maar ging in de derde ronde iets te wijd in bocht 1. Het foutje gaf Bendsneyder weer de leiding. Aan het einde van de ronde wist Andrea Locatelli (KTM) de Nederlander te pakken. Vier andere coureurs die in Bendsneyders nek zaten te hijgen, volgden het voorbeeld van Locatelli en wisten de KTM ook voorbij te steken.

John McPhee (Peugeot) kwam vervolgens aan kop, maar bij het ingaan van de vijfde ronde sloeg Pawi toe. De Honda Team Asia-rijder was daarna ongenaakbaar. Samen met ploegmaat Hiroki Ono wist hij al gauw een gat van enkele seconden te slaan.

In de negende ronde moest Ono afhaken. Het lukte hem maar net om een valpartij te voorkomen, maar door een expeditie in het grind viel hij terug naar P5. Drie ronden was het alsnog voorbij voor Ono. Hij vond in de achtste bocht zijn waterloo.

Rookie Pawi, dit jaar ook al winnaar in Argentinië, trok zich nergens wat van aan en liep per ronde verder weg van het veld, onder aanvoering van Locatelli. Even leek het mis te gaan in de veertiende bocht. Pawi ging even van zijn lijn in bocht 1 en moest een klein stukje door het grind. Terug op de baan, ging Pawi door was hij was gebleven. Opnieuw liep de Aziaat weg van de rest. Hij finishte na 27 ronden glorieus als eerste.

Bendsneyder verloor na zijn sterke opening snel terrein en viel terug tot de zeventiende plek. Mede dankzij de nodige valpartijen finishte hij als twaalfde, goed voor vier WK-punten.

Locatelli kwam op maar liefst elf seconden van Pawi als tweede binnen. Hij tekende daarmee voor zijn eerste podium in het WK. Twee tellen later arriveerde Bastianini als derde. Jakub Kornfeil (KTM) haalde een vierde plek uit het vuur. McPhee versloeg in een spannend slotstuk Fabio di Gianantonio (Honda) en Jorge Navarro (Honda) om de vijfde plaats.

Binder pakt punten, Fenati niet

WK-leider Brad Binder (KTM) moest zich tevreden stellen met de achtste plaats. Jules Danilo (Honda) en TT-winnaar Francesco Bagnaia (Mahindra) completeerden de top-tien.

Voor Livio Loi (Honda) lagen na een moeilijke start, waarin hij terugviel naar P31, ook punten klaar. De Belg in dienst van RW Racing GP werd als veertiende (twee punten) afgevlagd.

Romano Fenati (KTM), derde in het WK, zakte door het ijs. De Italiaan kwam niet verder dan een achttiende plaats en bleef zo met lege handen.

Een groot aantal rijders kwam ten val op het gladde asfalt van de Sachsenring. Daarbij onder meer Nicolo Bulega (KTM), Jorge Martin (Mahindra), Andrea Migno (KTM), Juanfran Guevara (KTM) en Joan Mir (KTM).

WK-stand

In het wereldkampioenschap leidt Binder na negen van de achttien wedstrijden comfortabel met 159 punten. Navarro staat tweede met 112, gevolgd door Fenati (93), Bagnaia (85) en Bulega (75). Pawi is opgeklommen naar de tiende plek (54). Loi is negentiende (24), Bendsneyder 22e (18).

De volgende Grand Prix is op zondag 14 augustus in Oostenrijk (Red Bull Ring).