Verslag vrije training

P5 Bendsneyder in eerste training GP Oostenrijk, Mir het snelst

Kampioenschapsleider Joan Mir was vrijdagochtend het snelst in de eerste training voor de Grand Prix van Oostenrijk. Bo Bendsneyder stond even bovenaan en sloot af op de vijfde plaats.

Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Onder een grijs wolkendek (18 graden Celsius) was het vrijdagochtend even oppassen voor de meer dan dertig Moto3-coureurs tijdens hun eerste meters op de Red Bull Ring. De piste was op sommige plekken nog wat vochtig door regenval in de nachtelijke uren. Er bleef een constante dreiging van nieuwe druppels, maar de hemelsluizen gingen gedurende de veertig minuten niet open en al gauw werd de baan droger.

2016-racewinnaar Mir (Honda) was op de afspraak. De Spanjaard verbeterde ronde na ronde de beste tijd, waarbij hij in zijn vierde omloop de 1.38-tijden inging. Hij hield daarbij steeds een marge van enkele tienden naar de concurrentie. Mir, tevens bezitter van het polerecord (1.36.228), noteerde in zijn negende ronde 1.38.411.

Ook Bendsneyder (KTM) was al vroeg in vorm. De Nederlander deed de gehele sessie goed mee in de top-tien en stond enige tijd bij de beste vijf. Met nog vijf minuten voor de boeg, nam Bendsneyder de eerste plek over van Mir met 1.38.273. Kort daarop zette Enea Bastianini (Honda) hem een plek terug, waarna Mir als eerste onder de 1.38-grens dook.

Mir sloot af met 1.37.549, goed voor de eerste plaats. Aron Canet (Honda) steeg in de slotfase naar de tweede plek, op ruim drie tienden van de Leopard Racing-coureur. Marcos Ramirez (KTM) pakte de derde plek.

Bendsneyder sloot af op de vijfde plaats, achter Bastianini en voor Jules Danilo (Honda). De Rotterdammer stond vierde bij het eindsignaal, maar zijn snelste ronde werd hem afgenomen omdat hij buiten de lijnen van de baan was geweest.

Jorge Martin (Honda) kwam tot de zevende tijd. De Spanjaard moest zondag op Brno verstek laten gaan omdat hij in de trainingen te veel last had van zijn enkelkwetsuur. De verwachting is dat hij dit weekend wel kan voltooien. John McPhee (Honda), Fabio di Giannantionio (Honda) en Nicolo Bulega (KTM) maakten de top-tien vol.

Livio Loi (Honda) eindigde op de elfde plaats. Net als Bendsneyder bivakkeerde de Belgische troef ook enige tijd in de top-tien. WK-tweede Romano Fenati (Honda) bleef steken op P18.