Raceverslag

Mir verslaat Martin en Bastianini in Maleisië, Loi vierde

Joan Mir heeft zondag de Grand Prix van Maleisië gewonnen. De wereldkampioen versloeg op Sepang Jorge Martin en Enea Bastianini. Livio Loi kwam zes seconden na het drietal als vierde binnen. Bo Bendsneyder werd tiende.

Podium: winnaar Joan Mir, Leopard Racing, 2e plaats Jorge Martin, Del Conca Gresini Racing Moto3, 3e

Martin loopt weg

Mir (Honda), in Australië gekroond tot kampioen, en Martin (Honda) waren in de kwalificatie en warm-up een klasse apart en de grote favorieten voor de achttien ronden tellende race. Martin, tweede op de grid, wist bij het startschot pole-positionhouder Mir te kloppen en dook als leider de eerste bocht in. Bendsneyder (KTM) sloot vanaf een vierde startplek aan als tweede, na de nodige strijd met Mir en John McPhee (Honda) in bocht 1, 2 en 3. Loi kende ook een goede start en veroverde de vijfde plek.

Bendsneyder wist bij een temperatuur van 31 graden Celsius in de openingsronde stand houden tegen Mir, maar moest bij het ingaan van de tweede omloop capituleren. Mir zette daarop de achtervolging in op Martin, die een gat van ruim een seconde had geslagen.

Na Mir haalde Loi in de tweede ronde eveneens Bendsneyder in. De Nederlander zag daarna ook McPhee, Gabriel Rodrigo (KTM), Enea Bastianini (Honda), thuisrijder Adam Norrodin (Honda) en Fabio di Giannantonio (Honda) langszij komen en viel terug naar P9.

Mir en Bastianini kloppen op de deur

Leopard Racing-teammaten Mir en Loi openden samen de jacht op Martin. Martin genoot in de eerste ronden een voorsprong van 1.6 seconden, maar gaandeweg werd het gat kleiner. Mir loste Loi, die het flink aan de stok had met Bastianini, en reed vanaf de vijfde ronde alleen richting Martin. Toen hij in de negende ronde op de deur van de Gresini-rijder kon kloppen, aarzelde Mir geen moment: hij verschalkte Martin bij bocht 9.

In dezelfde ronde ging het mis voor Niccolo Antonelli (KTM), die ook voor Bendsneyder was geraakt. De Italiaan verloor in de vijftiende en laatste bocht de controle over zijn machine. Di Giannantonio, McPhee en Bendsneyder reden vlak achter hem en moesten door het gras om hem te ontwijken.

Eenmaal afgerekend met Loi wist Bastianini in het midden van de race bij Mir en Martin te komen. Hij ging in de twaalfde ronde in bocht 15 binnendoor bij Mir die een te wijde lijn nam. Meteen daarna pakte Bastianini, als negende gestart, in de dertiende ronde ook Martin, in bocht 1.

Records voor Mir

Het leidende trio knokte een aantal ronden voor de leiding, met Loi twee seconden erachter op het vinkentouw. In de zestiende omloop moest Bastianini bij een contactmoment met Martin een wijde lijn nemen. Door de schermutselingen kon Mir een gat van zes tienden slaan, dat in de resterende ronden niet meer werd dichtgereden. Hij tekende daarmee voor zijn tiende zege van het seizoen (een record) en zijn elfde in de Moto3 (ook een record).

Martin en Bastianini knokten tot aan de finish voor het zilver. Bastianini lag in de slotronde tweede, maar liet in de laatste bocht net voldoende ruimte voor Martin om er langs te gaan. Martin finishte 0.039 voor Bastianini.

Door de felle strijd tussen de raceleiders leek een alleen rijdende Loi de aansluiting te kunnen vinden, maar de Belg kwam in de slotfase krachten tekort en moest het trio laten gaan. Loi - nog zonder zitje in 2018 - arriveerde op zes seconden als vierde, na een mooie tweede plaats in de Australische Grand Prix.

Vier tellen achter hem werd er flink geknokt voor de vijfde plek door een groep met daarin ook Bendsneyder. McPhee wist het gevecht te winnen. Vlak achter hem kwam Andrea Migno (KTM) als zesde binnen, gevolgd door Romano Fenati (Honda), Aron Canet (Honda), Di Giannantonio en Bendsneyder (tiende). Publiekslieveling Norrodin finishte als elfde, na een val in de elfde ronde. Hij verbeterde wel het officieel baanrecord met acht tienden, naar 2.12.775.

Tot de uitvallers behoorden Antonelli, (een dit weekend onzichtbare) Nicolo Bulega (KTM), Jules Danilo (Honda) - die een gridpenalty had wegens gevaarlijk rijgedrag in Australië, en Lorenzo Dalla Porta (Mahindra). Ook Tatsuki Suzuki (Honda) haalde de finish niet. De Japanner kende een spectaculaire highsider aan het einde van de eerste ronde.