Raceverslag

Fenati wint Amerikaanse GP, Bendsneyder opnieuw met lege handen

Romano Fenati heeft zondag de Grand Prix van Amerika gewonnen. De Italiaan zette in de derde race van het seizoen veel druk op grote favoriet Aron Canet, die onderuit ging. Ook Bo Bendsneyder kwam ten val.

Romano Fenati, Marinelli Rivacold Snipers

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Bendsneyder vroeg klaar

De zonnige race (20 graden Celcius) was voor Bendsneyder in de tweede ronde voorbij. De Nederlander ging al knokkend in Bocht 9 van Circuit of the Americas (COTA) onderuit. Hij was bezig met het heroveren van posities na een terugval van zijn tiende startpositie naar P15. De KMT-coureur heeft nu in de eerste drie races geen punten gescoord. In Qatar werd hij onderuit gereden door Livio Loi (Honda) en finishte hij op P26, in Argentinië kwam hij als 23e binnen.

Een ronde later werd de race stilgelegd door een crash van Kaito Toba (Honda). De Japanner was bij Bocht 14 gevallen en op een gevaarlijke plek beland.

Pole-positionhouder Canet bleek bij de start klaarwakker; hij lanceerde zichzelf naar de leiding. WK-leider Joan Mir (Honda), tweede op de grid, wist in zijn kielzog te blijven. Achter het duo was in twee ronden tijd een gat van anderhalve seconde gegroeid naar vier piloten die knokten voor de derde plek: Enea Bastianini (Honda), Fenati (Honda), Nicolo Bulega (KTM) en Jorge Martin (Honda).

Canet crasht aan kop na tweede start

Het lukte Bendsneyder niet om zich op tijd te melden voor de tweede start van de dag. Manuel Pagliani (Honda), gevallen in de openingsronde, en Toba hadden geluk en konden wel weer meedoen.

Twintig minuten na de eerste start klonk het tweede startschot voor een wedstrijd die werd ingekort van negentien naar twaalf ronden. Canet pakte opnieuw de leiding. Mir kwam minder goed weg en viel terug naar de vierde plaats.

Fenati ging naar de tweede plek en zette Canet in de openingsfase flink onder druk. De 2016-racewinnaar haalde Canet in de eerste ronde in, maar werd in dezelfde ronde weer teruggepakt. Fenati liet Canet, vorig jaar debuterend en nog niet in bezit van een overwinning, niet ontsnappen en zette hem flink onder druk. Hij kwam er in de derde ronde opnieuw langs. Canet wist bij het ingaan van de vierde omloop te pareren, maar in Bocht 19 werd het zeventienjarige talent bruut van zijn Honda geworpen. Daarmee eindigde een droomweekend in tranen.

Fenati onaantastbaar

Met een leeg parcours voor zich liep Fenati per ronde verder weg van de concurrentie. Hij werd mede geholpen door de schermutselingen achter hem. Voor de tweede plek werd flink geknokt door Fabio di Gianantonio (Honda), Mir, Martin, Bulega, John McPhee (Honda), Juanfran Guevara (KTM) en Philipp Oettl (KTM).

Na twaalf ronden finishte Fenati - die sinds vorig jaar in Texas niet meer had gewonnen - met een voorsprong van ruim vier seconden als eerste. Aan kop van de groep daarachter klopte Martin teamgenoot Di Gianantonio voor de tweede plek. Het verschil bedroeg slechts 0.023. Bastianini finishte een tiende achter het Gresini-duo als vierde. Bulega werd vijfde, voor Guevara en McPhee.

Mir, winnaar van de eerste twee races, moest zich tevreden stellen met de achtste plaats. Het laatste punt ging naar Leopard Racing-ploeggenoot Loi. De Belg arriveerde als vijftiende.

Geweldige redding Atiratphuvap

Naast Bendsneyder en Canet behoorde Tatsuki Suzuki (Honda) tot de uitvallers. Ook Toba zag uiteindelijk niet de finish; hij ging na de herstart voor een tweede keer onderuit.

Bijna was het ook einde verhaal voor de Nakarin Atiratphuvap (Honda). De motor van Honda Team Asia had in de slotfase van de race eigenlijk al afscheid van hem genomen, maar het talent uit Thailand wist hangend naast de rijdende motor er weer knap op te klimmen. Hij finishte op de 24e plaats.

WK-stand

Mir bezit na drie wedstrijden nog steeds de leiding dankzij 58 punten. Martin heeft de tweede plek overgenomen van McPhee: 52 om 49 punten. Fenati (45) is de vierde man, Loi staat met vijftien punten op de tiende plek.

De volgende wedstrijd is de Grand Prix van Spanje (Jerez de la Frontera) op zondag 7 mei.