Raceverslag

Canet wint spectaculaire TT, Bendsneyder crasht voor de eindstreep

Aron Canet heeft zondag de Dutch TT op zijn naam geschreven. Voor de winst werd een keiharde strijd gevoerd door elf rijders, waaronder Bo Bendsneyder. De thuisfavoriet crashte een paar meter voor de finish.

Joan Mir, Leopard Racing, Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo crasht

Het had zondagochtend na de warm-up flink geregend, maar het asfalt was bij aanvang van de race weer zo goed als droog. In de opwarmronde ging het nog wel even druppelen, maar de hemelsluizen bleven dicht.

Bendsneyder kwam bij de start van de 22 ronden tellende koers goed weg van zijn tweede plek. Maar Nakarin Atiratphuvapat had een nog beter vertrek. De Thaise coureur schoot vanaf zijn vierde startplek naar de leiding. Maar hij ging te wijd in de eerste bocht. Hierdoor konden pole-positionhouder Jorge Martin en Bendsneyder er langs.

Bendsneyder bijt van zich af

Joan Mir wist Bendsneyder in de eerste ronde in te halen, maar in de derde omloop pakte de Nederlander de tweede plek terug van de WK-leider. Daarop werd de jacht ingezet op Martin. Die maakte een fout in de vijfde ronde, waardoor hij terugviel naar de zesde plaats.

Romano Fenati, gekomen vanaf de vijftiende startplek, had Bendsneyder ondertussen weten in te halen en ging door Martins fout aan de leiding. Bendsneyder zette de Italiaan flink onder druk en passeerde hem in de vijfde ronde op spectaculaire wijze in de Ramshoek. Fenati sloeg echter gelijk terug, in de eerste bocht van de zesde ronde.

Er ontstond een kopgroep van zes rijders die elkaar het leven flink zuur maakten: Fenati, Bendsneyder, Mir, Martin, Tatsuki Suzuki en Adam Norrodin. De vacature van locomotief werd daarbij meerdere keren ingevuld.

Bendsneyder lag enige tijd vierde in de tros piloten en meldde zich in de twaalfde ronde op de derde plaats, achter Martin en Fenati. Op dat moment waren er vijf wagonnetjes gekoppeld aan de leidende trein: Aron Canet, Marcos Ramirez, Jules Danilo, Gabriel Rodrigo en John McPhee.

Mir snoepte in de dertiende ronde de denkbeeldige podiumplek weer af van Bendsneyder. Ook Ramirez, Canet en McPhee gingen even later langs de KTM met nummer 64. Door een aanvaring met Suzuki in de zestiende ronde werd Bendsneyder nog verder teruggeworpen, helemaal naar het einde van de elfkoppige groep.

In de achttiende ronde ging het bijna mis voor Martin in de Ramshoek. McPhee kwam binnendoor, waardoor Martin moest uitwijken en zeer wijd ging in de snelste bocht van het TT Circuit. Hij sloot weer aan achter Bendsneyder, op de elfde plaats.

Crash in het zicht van de haven

Met nog drie ronden te gaan, kwam weer Mir aan de leiding. Maar de kampioenschapsleider wist het niet tot het einde vol te houden. In de laatste ronde werd hij flink onder druk gezet door Canet, die had afgerekend met Danilo en McPhee.

Richting de Geert Timmer Bocht schoof de kopgroep in de Ramshoek weer in elkaar. Bendsneyder ging voor een podiumplek en stormde naar voren. Helemaal vooraan kon Mir niet voorkomen dat Canet hem voorbij ging, gevolgd door veel andere concurrenten. Canet rekende in de Geert Timmer Bocht af met Fenati en finishte 0.035 voor de Italiaan. Het betekende de tweede zege van het seizoen voor Canet, die ook de Spaanse ronde in Jerez wist te winnen. McPhee pakte de derde plek.

Een paar meter voor de finish ging het helemaal mis voor Bendsneyder. De Nederlander moest in de Geert Timmer Bocht over het kunstgras en verloor wat snelheid richting de finish. Hij kwam daardoor in contact met Rodrigo. Bendsneyder verloor bij het uitkomen van de GT de controle over zijn KTM en kwam midden op de baan ten val. Daarmee ging een top-tienklassering verloren. Bendsneyders motor kwam wel over de finish, waardoor hij aanvankelijk als tiende stond geklasseerd. Maar omdat hijzelf niet de streep had overgestoken, werd de publieksfavoriet, die ongedeerd bleef, uit de uitslag gehaald.

Martin arriveerde als vierde, voor Danilo, Ramirez, Rodrigo en Suzuki. Mir sloeg de plank compleet mis in de slotfase, moest uitwijken om de vallende Bendsneyder niet te raken en kwam pas als negende binnen. Ook Norrodin ging in de slotfase onderuit in de Ramshoek, waardoor de tiende plek naar Nicolo Bulega ging.

Gastrijder Ryan van de Lagemaat, gestart vanaf P28, behoorde tot de uitvallers. Hij moest al na twee ronden opgeven. Onder meer Enea Bastianini en Fabio di Giannantonio wisten de race eveneens niet te volbrengen. De Belg Livio Loi kwam niet verder dan de 21e en voorlaatste plek.

WK-stand

Ondanks zijn matige score blijft Mir aan de leiding in het kampioenschap met 140 punten. Canet volgt als tweede met 110 punten. Daarachter staan Fenati (108), Martin (89) en McPhee (83). Bendsneyder is zeventiende met 17 punten. Loi staat met 15 punten op de negentiende plek.

De volgende race is de Grand Prix van Duitsland (Sachsenring) op zondag 2 juli.