Raceverslag

Binder pakt Moto3-titel met P2 in Aragon, achter Navarro

Brad Binder is de nieuwe Moto3-wereldkampioen. De Zuid-Afrikaan pakte zondag zijn eerste WK-titel met een tweede plaats in de Grand Prix van Aragon. De race werd gewonnen door Jorge Navarro.

Livio Loi, RW Racing GP BV

Pole-positionhouder Enea Bastianini (Honda) wist de koppositie bij de start vast te houden. De Italiaan werd bij het ingaan van de eerste bocht gevolgd door Estrella Galicia-teamgenoten Navarro en Aron Canet. Binder, vijfde in de startvolgorde, sloot aan als vierde door Philipp Oettl (KTM) te passeren. Hij wist in de eerste ronde ook Canet te pakken.

Bo Bendsneyder (KTM) verloor bij de start twee plekken en lag na de eerste ronde elfde. Livio Loi (Honda), die door een technisch onregelmatigheid aan zijn Honda voor straf achteraan (P34) moest starten, kwam door op P27.

Het lukte Bastianini en Navarro aanvankelijk om een gaatje van een halve seconde te slaan naar derde man Binder. Daarbij wisselde het duo meerdere keren van positie.

Na vijf ronden had Binder de aansluiting weer gevonden, samen met zeven andere rijders. Binder aarzelde geen moment en haalde Bastianini in. Ook Oettl had de smaak te pakken. De Duitser passeerde achtereenvolgens Bastianini, Binder en in de zevende ronde raceleider Navarro.

Al slipstreamend in de groep van tien pakte Bastianini in de negende ronde de leiding weer terug van Oettl, die meteen nog vier rijders voorbij zag komen. In dezelfde ronde kwam Binder voor het eerst aan de leiding. Maar lang kon hij er niet van genieten. In de leidende groep werd continu van plek gewisseld, waarbij ook Fabio di Giannantonio (Honda) even de leiding in handen had.

Met nog vijf ronden voor de boeg wisten vier rijders te ontsnappen: Di Giannantonio, Navarro, Bastianini en Binder. Het kwartet maakte er een spannende finale van met fraaie inhaalacties. Navarro trok daarin aan het langste eind en tekende voor zijn tweede overwinning van het jaar.

Binder finishte op 0.030 als tweede (zijn elfde podiumklassering dit seizoen), op 0.077 gevolgd door Bastianini. Di Giannantonio eindigde op 0.055 van Gresini-teamgenoot Bastianini als vierde. Binder is met 106 punten voorsprong in het WK en met nog vier races te gaan (maximaal 100 punten) nu niet meer in te halen.

Binder, die volgend jaar overstapt naar de Moto2-klasse, reageerde na de race: "Het voelt nog niet echt. Het was een zware wedstrijd. Het kwam aan op de laatste ronde. Ik wist waar ik moest eindigen, maar probeerde toch de race te winnen. Dit mislukte in de laatste bocht. Maar goed, ik heb vandaag de strijd verloren, de titel is voor mij. Ik ben erg blij."

De laatste Zuid-Afrikaan die een Grand Prix-titel wist te bemachtigen was Jon Ekerold in 1980 (350cc).

Joan Mir (KTM), die het weekend begon met koorts, pakte in de tweede groep de vijfde plek, voor Jorge Martin (Mahindra), Canet en Gabriel Rodrigo (KTM). Juanfran Guevara (KTM) en Oettl maakten de top-tien compleet.

Bendsneyder finishte als vijftiende en nam daarmee bezit van het laatste WK-punt. Loi bleef bij zijn opmars steken op de achttiende positie.

Onder andere Nicolo Bulega (KTM) en Jakub Kornfeil (Honda) haalden de finish niet. Zij crashten in de openingsfase.