Raceverslag

Binder klopt Fenati voor de winst in Frankrijk

Brad Binder heeft zondag de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan rekende op Le Mans in de voorlaatste ronde af met Romano Fenati. Jorge Navarro werd derde.

Racewinnaar Brad Binder, Red Bull KTM Ajo

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Brad Binder, Red Bull KTM Ajo
Jorge Navarro, Estrella Galicia 0,0
Podium: racewinnaar Brad Binder, Red Bull KTM Ajo, tweede plaats Romano Fenati, Sky Racing Team VR46
Jakub Kornfeil, Drive M7 SIC Racing Team
Livio Loi, RW Racing GP BV
Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo

In de openingsfase van de 24 ronden tellende wedstrijd vormde er zich een kopgroep van elf piloten. Zij sloegen in korte tijd een gat van meer dan een seconde naar de twaalfde man, Livio Loi.

De groep werd even geleid door Niccolo Antonelli, die goed weg was gekomen van zijn pole-position. De Italiaan werd al gauw in zijn kraag gevat door Binder die hem in de eerste ronde voorbij stak. Ook Fenati, Le Mans-winnaar in 2015, ging in de derde omloop voorbij aan Antonelli. Bij dezelfde inhaalactie wist Fenati meteen raceleider Binder te verschalken.

Vier koplopers

Binder, Fenati en Estrella Galicia 0,0-teamgenoten Navarro en Aron Canet wisten er vooraan tussenuit te knijpen. Binder nam in de vierde omloop de leiding weer over van Fenati, waarna de twee nog eens vijfmaal van plek wisselden. Het KTM-duo werd ondertussen opgejaagd door Honda-coureurs Canet en Navarro, waarbij de tweede, derde en vierde plek continu van eigenaar wisselden.

Fenati leek in de tweede helft het sterkst van het kwartet. De Italiaanse coureur liet niemand meer voorbij. Maar Jerez-winnaar Binder had nog wat over. Met een vrijwel compleet nieuwe machine - uit voorzorg na de technische problemen in de warm-up- passeerde hij Fenati in de voorlaatste omloop.

In een zeer spannende slotronde lukte het Fenati, Navarro en Canet niet meer om de Zuid-Afrikaan in te halen. Binder finishte 0.099 voor Fenati en stelde daarmee zijn tweede zege op rij veilig. Navarro eindigde op 0.228 als derde. Nieuwkomer Canet moest genoegen nemen met de vierde plek.

P11 Loi, Bendsneyder met lege handen

Achter het leidende viertal streden vier andere piloten voor P5. Die ging naar Nicolo Bulega (KTM). Thuisrijder Fabio Quarataro pakte met zijn Honda de zesde plek, voor Andrea Migno (KTM) en Antonelli.

Voor Jakub Kornfeil waren de Franse druiven zuur. De Tsjech ging in de achtste ronde na een remfout in het grind terwijl hij op de vierde plek lag. Kornfeil hield zijn machine rechtop en kwam als elfde weer op de baan. Hij finishte als negende. Andrea Locatelli pakte P10.

Loi wist geen aanspraak te maken op een top-tienklassering. De Belg werd op 2.3 seconden van Locatelli elfde. Bo Bendsneyder bleef met een zestiende plaats net buiten de punten.

Tot de uitvallers behoorden onder meer Karel Hanika, Jules Danilo, Phillipp Oettl en Hiroki Ono.