Raceverslag

Binder boekt in Jerez allereerste GP-zege vanaf laatste startplek

Een sensationele inhaalrace heeft Brad Binder zondag zijn allereerste overwinning in de Moto3 opgeleverd. De KTM-rijder moest achteraan vertrekken omdat zijn elektronica niet in orde was in de kwalificatie.

Brad Binder, Red Bull KTM Ajo

Derde Brad Binder, Red Bull KTM Ajo, KTM
Nicolo Bulega, Sky Racing Team VR46
Francesco Bagnaia, Aspar Team Mahindra
Jorge Navarro, Estrella Galicia 0,0
Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo

Binder mocht aanvankelijk als tweede starten in Jerez, maar de Zuid-Afrikaan werd voor de race door de wedstrijdleiding helemaal achteraan geplaatst (P35) vanwege het gebruik van niet-reglementaire ECU-software in de kwalificatie.

Binder ging tijdens de 24 ronden tellende race als een bezetene door het veld. In de eerste ronde was hij al opgerukt naar de twintigste plaats, in de achtste omloop wist hij de vijfde plek in te nemen. Eenmaal op de vierde positie liep hij hard in op de drie koplopers die een gat van een paar seconden hadden geslagen: Jorge Navarro, Francesco Bagnaia en pole-positionhouder Nicolo Bulega.

In de veertiende ronde had Binder de aansluiting te pakken en in de achttiende was de machtsovername een feit. Door de nodige schermutselingen achter hem wist Binder te ontkomen. Hij finishte ruim drie seconden eerder dan zijn naaste belagers.

In een spannende finale en het nodige duw- en trekwerk in de befaamde laatste bocht van het circuit van Jerez ging Bulega er met het zilver vandoor. Bagnaia werd derde. Navarro moest genoegen nemen met de vierde plek.

Jakub Kornfeil won het gevecht met zes andere piloten voor de vijfde plek. Joan Mir werd zesde, voor Romano Fenati, Enea Bastianini, Jules Danilo, Philipp Oettl en Andrea Migno.

Livio Loi (twintigste startplaats) knokte mee voor punten, maar werd zeventiende. Ook Bo Bendsneyder, 21e, bleef met lege handen. De Nederlander, vertrokken vanaf de achttiende plek, had in de openingsfase de punten in het zicht, maar raakte in de vierde ronde de aansluiting kwijt en belandde in het achterveld.

23 piloten haalden de eindstreep. Tot de uitvallers behoorden onder andere Fabio Quartararo, Niccolo Antonelli (die vanuit de pits moest starten omdat zijn motor was afgeslagen op de startopstelling), Jorge Martin, Karel Hanika en Andrea Locatelli.

In het kampioenschap leidt Binder met 77 punten. Navarro is tweede met 62, gevolgd door Fenati (47), Bulega (36) en Bagnaia (34). Loi staat veertiende met 16 punten. Bendsneyder heeft met twee punten de 25e plek in handen.

De volgende race is op zondag 8 mei in Frankrijk (Le Mans).