Bendsneyder derde in Britse Grand Prix, winst voor Binder

Bo Bendsneyder is zondag derde geworden in de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Rotterdammer knokte op het circuit van Silverstone mee voor de winst en finishte achter teamgenoot Brad Binder en Francesco Bagnaia.

Podium: racewinnaar Brad Binder, Red Bull KTM Ajo, derde plaats Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo

Francesco Bagnaia, Aspar Team Mahindra
Francesco Bagnaia, Aspar Team Mahindra, Niccolo Antonelli, Ongetta-Rivacold
Podium: racewinnaar Brad Binder, Red Bull KTM Ajo, tweede plaats Francesco Bagnaia, Aspar Team Mahin
Enea Bastianini, Gresini Racing
Jorge Navarro, Estrella Galicia 0,0

Na een vochtige warm-up was de baan weer droog bij aanvang van de twaalfde race van het seizoen. Maar met flink wat grijze wolken boven de omloop, bleef de dreiging van regen aanwezig.

Bij de start wist Enea Bastianini (Honda), tweede in de startvolgorde, de koppositie af te pakken van pole-houder Bagnaia. Daarachter sloot Binder aan als derde, voor Niccolo Antonelli (Honda). Bendsneyder (KTM) viel terug van de achtste startplek naar de tiende positie.

Maar de volgorde zou continu veranderen. Maar liefst negentien rijders vormden in de openingsfase de kopgroep, waarbij de leiding werd overgeven door Bagnaia, Binder en Bastianini.

Na zes ronden begon ook WK-tweede Jorge Navarro (Honda), dominant in de droge trainingen maar door een crash slechts achttiende in de natte kwalificatie, zich met het gevecht aan kop te bemoeien. De Spanjaard haalde in de zevende omloop Bagnaia en Binder in voor het vrije uitzicht.

De kopgroep dunde gaandeweg uit naar veertien man, met daarbij Bendsneyder. De Nederlander wist na zijn kleine terugval bij de start snel weer naar voren te komen en lag enige tijd op P6.

Vooraan bleven Navarro, Binder, Bastianini en Bagnaia elkaar belagen met aanvallen voor de eerste plek. Fabio di Giannantonio (Honda), Stefano Manzi (Mahindra) - vertrokken vanaf P34 - en Gabriel Rodrigo (KTM) zaten op het vinkentouw en bij het ingaan van de laatste zes ronden meldde ook Bendsneyder zich bij het strijdende clubje.

De finale van de race, die geheel droog bleef, was een waar spektakelstuk waarbij Bendsneyder een glansrijke rol vervulde. De Nederlander knokte stevig mee voor de podiumplaatsen en wist twee ronden voor het einde de eerste plaats in te nemen, voor TT-winnaar Bagnaia en Binder.

Bij het ingaan van de laatste ronde lag Bendsneyder nog steeds voor het tweetal, maar op het rechte stuk profiteerde Binder van de slipstreams van Bagnaia en zijn teamgenoot en stoof naar voren. Bagnaia wist ook langs Bendsneyder te komen, maar de Rotterdammer kon pareren en reed daarna goede verdedigende lijnen. Bagnaia probeerde het vlak voor de finish nog een keer en bleef ditmaal wel voor de KTM.

Achter Binder finishte Bagnaia op 0.183 als tweede, op 0.153 gevolgd door Bendsneyder, die in de vorige twee races zijn beste Moto3-klasseringen tot Silverstone behaalde: zevende.

Manzi werd vierde, voor Nicolo Bulega (KTM), Di Giannantonio en Antonelli. Bastianini kwam als achtste binnen.

Grootste pechvogel in de spannende eindstrijd was Navarro. De Spanjaard crashte in de slotfase met Andrea Migno (KTM) en zag daarmee zijn titelkansen in rook opgaan.

Livio Loi (Honda) sloot een onzichtbare race af op P21.