Raceverslag

Bendsneyder derde in bizarre GP Maleisië boordevol crashes

Bo Bendsneyder is zondag derde geworden in de Grand Prix van Maleisië. De race op Sepang, die vier ronden voor tijd werd afgevlagd, kende een groot aantal valpartijen. Francesco Bagnaia pakte de winst.

Bo Bendsneyder, Red Bull KTM Ajo

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

De openingsfase van de droge race (31.5 graden Celsius) - met een aantal natte plekken op het asfalt door regen in de nacht - stond bol van de valpartijen en was een grote chaos. In de tweede bocht na de start ging het mis voor Andrea Migno (KTM), die onderuit gleed en Juanfran Guevara (KTM) meenam tegen de grond.

In de vijfde bocht draaide Jorge Martin (Mahindra) te vroeg het gas open. De achterkant van zijn machine brak weg en de Spanjaard werd uit het zadel geworpen. In het midden van het rijdersveld kegelde zijn motor ook die van Nicolo Bulega (KTM), Philipp Oettl (KTM) en Aron Canet (Honda) onderuit.

De van pole-postion gestarte Brad Binder (KTM) had op dat moment de eerste plek in handen. De Zuid-Afrikaan werd in de tweede omloop afgelost door Bagnaia (Mahindra). In gevecht voor de koppositie gleed Binder in de derde ronde onderuit. Direct achter hem vlogen Joan Mir (KTM), Lorenzo della Porta (KTM) en Fabio di Giannantonio (Honda) op identieke wijze het grind in, wat deed vermoeden dat er olie of iets anders glads op de baan lag.

Bagnaia had daarop een voorsprong van bijna vier seconden naar de nummer twee, Jakub Kornfeil (KTM). Jorge Navarro (Honda) steeg naar de derde plek. Maar ook hij ging onderuit, in de vijfde ronde.

Bendsneyder rukt op naar P2, derde in uitslag

Door alle crashes schoof Bendsneyder op naar de vierde plek. De Nederlander kende een goede start en kwam na de eerste ronde door als zevende, de positie die hij ook innam in de vertrekvolgorde.

Niccolo Antonelli (Honda) lag na Navarro's uitvallen derde, maar verliet in de zevende ronde het strijdtoneel. Een paar tellen later werd hij op de grond vergezeld door teammaat Jules Danilo. Het gaf de derde plaats aan Bendsneyder, die de achtervolging inzette op Kornfeil. Ondertussen liep Bagnaia per ronde steeds verder weg.

Bendsneyder lag rondenlang binnen een seconde van tweede man Kornfeil. De 17-jarige Rotterdammer passeerde de Tsjech bij het ingaan van de veertiende van achttien ronden. Aan het einde van dezelfde omloop tikte Maria Herrera (KTM) in de laatste bocht de achterkant van Livio Loi (Honda) aan en kwam ten val. Het leidde tot een code rood en daarbij het einde van de wedstrijd.

Onbedreigd werd Bagnaia de winnaar. Het betekende zijn tweede zege van het jaar, na de winst in de Dutch TT. Omdat voor de uitslag werd gekeken naar de doorkomst na dertien afgelegde ronden, kreeg Kornfeil het zilver en werd Bendsneyder voor de tweede keer dit jaar derde. Het duo finishte zeven seconden achter Bagnaia.

Fabio Quartararo (KTM) eindigde op 1.2 seconde van Bendsneyder als vierde, voor Andrea Locatelli (KTM), Marcos Ramirez (Mahindra), Gabriel Rodrigo (KTM) en thuisrijder Khairul Idham Pawi (Mahindra).

Loi sloot de race af op de negende plek. De RW Racing GP-coureur was gestart vanaf P23.

Darryn Binder (Mahindra) maakte de top-tien compleet. Broer Brad wist zijn motor na zijn crash in de derde ronde terug te brengen naar de pits, om later weer deel te nemen aan de race. Hij finishte op drie ronden achtstand als zeventiende en laatste.

Ook Tatsuki Suzuki (Mahindra), Ayumu Sasaki (Honda), Adam Norrodin (Honda) en Albert Arenas (Peugeot) kwamen niet bij het zwart-witgeblokt.

WK-stand

Wereldkampioen Binder leidt met nog een race te gaan met 294 punten. Enea Bastianini (Honda), die door een blessure niet mee kon doen op Sepang, is tweede met 164 punten. Bagnaia (145) is door de Sepang-zege opgeklommen naar de derde plek, voor Navarro (143) en Bulega (143). Bendsneyder, die ook derde werd op Silverstone, staat vijftiende met 75 punten. Loi volgt op de achtttiende plaats met 62 punten.

De volgende race is de Grand Prix van Valencia (Ricardo Tormo) op zondag 13 november.