Raceverslag

Bagnaia wint spannende strijd in Assen, P9 Bendsneyder

Francesco Bagnaia heeft zondag de Dutch TT gewonnen. De Italiaan tekende daarmee voor zijn eerste Grand Prix-zege. Ook Mahindra wist nooit eerder een Moto3-race te winnen. Bo Bendsneyder knokte zich naar P9.

Brad Binder, Red Bull KTM Ajo

Bij de start van de 22 ronden tellende wedstrijd wist Romano Fenati (KTM), vierde in de vertrekvolgorde, de eerste plaats af te pakken van Enea Bastianini (Honda). De pole-man had de koppositie echter een paar bochten later alweer terug.

Tot aan de finishvlag zou de eerste plek nooit lang in bezit zijn van een rijder. Onder meer KTM-coureurs Andrea Migno en Niccolo Bulega, protegés van Valentino Rossi, hadden hem even in handen.

De strijd in de achthonderdste Moto3/125cc-race bleef ondanks dreiging van regen droog en werd pas op de eindstreep beslist. Zes rijders doken in de slotronde samen de GT-bocht in. Bagnaia, ook een talent uit de stal van Rossi, wist bij het uitkomen Migno 0.018 voor te blijven.

Fabio di Giannantonio (Honda) eindigde daar 0.021 achter als derde. Omdat Migno een stukje had afgesneden werd de volgorde omgedraaid, en kreeg Di Giannantonio het zilver. Desondanks viel er voor Migno toch nog wat te vieren; hij mocht voor het eerst naar het podium.

Punten voor Bendsneyder

Fenati greep net naast een bokaal. Hij werd vierde op op 0.084 van Bagnaia. Niccolo Antonelli (Honda) was vijfde op 0.136, gevolgd door Jules Danilo (Honda) op 0.161.

Bo Bendsneyder (KTM) knokte de gehele race mee in de voorste groep, waarbij hij steeds rond de tiende plek lag. De Nederlander finishte een seconde na Bagnaia als negende, goed voor zeven WK-punten. Niet eerder dit jaar wist Bendsneyder in de top-tien te eindigen.

Bastianini crasht, Binder naast podium

Er werd op het scherpst van de snede gereden en dus waren er ook de nodige valpartijen. Fabio Quartararo (Honda), een jaar geleden op het podium in Assen, vloog er in de tweede ronde met Gabriel Rodrigo (KTM) af in de Ramshoek.

In de zevende ronde maakte Aron Canet, supersnel in de trainingen, een inschattingsfout. Hij ging te hard de GT-bocht in en duikelde in het grind. Juanfran Guevara (KTM) vloog achter hem er ook af. Met veel geluk raakte hij niet de door de lucht vliegende Honda van Canet.

Ook Bastianini haalde de finish niet. Hij ging eveneens eraf in de GT-bocht, waardoor de pole-vloek bleef bestaan. Al dertien races heeft de piloot op pole-position niet gewonnen.

WK-leider Brad Binder (KTM) werd twaalfde en stond daarmee voor het eerst dit seizoen niet op het podium. De Zuid-Afrikaan lag tweede in de race toen hij in de zestiende ronde bijna de controle kwijt was over zijn KTM in de Ramshoek, waar hij binnendoor probeerde te gaan bij Migno. Binder koerste door het gras en reed na de GT-bocht weer de baan op. Hij viel terug naar P13.

Livio Loi (Honda) kwam niet in het spel voor. De Belg in dienst van RW Racing GP finishte als vijftiende en pakte daarmee het laatste punt.

Binder comfortabel aan kop

In de strijd voor het wereldkampioenschap heeft Binder de eerste plaats nog steeds stevig in handen. Hij heeft in acht races 151 punten verzameld, 48 meer dan Jorge Navarro (Honda). Fenati is derde met 93 punten.

Bendsneyder heeft nu veertien punten achter zijn naam staan, goed voor P21. Loi staat negentiende met 22 punten.