Volle buit voor Morbidelli in Duitse GP, Luthi en Marquez crashen

Kampioenschapsleider Franco Morbidelli heeft zondag goede zaken gedaan in de titelstrijd door de Grand Prix van Duitsland te winnen. Thomas Luthi en Alex Marquez, tweede en derde in het WK, gingen onderuit.

Podium: racewinnaar Franco Morbidelli, Marc VDS

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Podium: racewinnaar Franco Morbidelli, Marc VDS, tweede plaats Miguel Oliveira, Red Bull KTM Ajo, de
Miguel Oliveira, Red Bull KTM Ajo

Marquez (Kalex) wist pole-positionhouder en teammaat Morbidelli bij de start van de 29 ronden tellende wedstrijd te verschalken en pakte in de eerste bocht de leiding. Morbidelli sloot aan op de tweede positie, voor thuisrijder Sandro Cortese (Suter) en Luthi (Kalex). Hector Garzo (Tech 3), de vervanger van de geblesseerde Xavi Vierge die zich verrassend op P5 had gekwalificeerd, nam de vijfde plaats in.

Marquez en Luthi onderuit

De vanaf de zevende plek gestarte Luthi was op dreef en haalde in de eerste twee ronden Cortese en Morbidelli in. In de derde omloop was raceleider Marquez aan de beurt. Ook Morbidelli ging gelijk daarna  langs Marquez, die in de vierde ronde onderuit ging in bocht 2.

Morbidelli voerde de druk flink op bij Luthi en passeerde de zeer ervaren Zwitser in de achtste ronde. Luthi probeerde de aansluiting met de pushende Morbidelli te houden, maar daarbij ging het in de twaalfde omloop mis; hij verloor de voorkant van zijn Kalex en schoof in het grind.

Oliveira zet Morbidelli onder druk

Daarmee leek het winnen van de negende wedstrijd een eenvoudige opgave te worden voor Morbidelli. Tweede man, de opgerukte Miguel Oliveira - zesde in de startvolgorde - zat bij de crash van Luthi op twee seconden achterstand. Maar de KTM-coureur wist het gat binnen een paar ronden dicht te rijden en bleef tot het einde in de nek hijgen van Morbidelli.

In de voorlaatste omloop liet de afwachtende Oliveira zijn kaarten zien; hij pakte Morbidelli in bocht 12. Morbidelli sloeg bij het ingaan van de slotronde gelijk terug. Oliveira bleef aan het achterwiel van de Marc VDS-rijder maar kreeg niet meer de gelegenheid om er weer langs te gaan. Morbidelli finishte met 0.066 voorsprong als eerste - zijn zesde zege van het seizoen.

Morbidelli en Oliveira (tweede in Argentinië, derde in Spanje) hadden zich gaandeweg losgereden van de drie coureurs die knokten voor de derde plek: Francesco Bagnaia (Kalex), Simone Corsi (Speed Up) en Mattia Pasini (Kalex), maar door het spannende duel kwamen die nog aardig in de buurt. Op een halve seconde van Morbidelli en Luthi pakte Bagnaia - tweede in Spanje en Frankrijk - het brons. Corsi werd vierde, Pasini vijfde.

In de top-tien eindigden ook Jorge Navarro (Kalex), regerend Moto3-kampioen Brad Binder (KTM), de Duitsers Cortese en Marcel Schrotter (Suter) en Takaaki Nakagami (Kalex). Met een veertiende plek waren er twee punten voor de Belg Xavier Simeon (Kalex), winnaar van de race in 2015.

Naast Marquez en Luthi ging ook Garzo onderuit. Het sprookje voor de Spanjaard was in de derde ronde voorbij. Dominique Aegerter (Suter) moest opgeven met een technisch probleem. Ook de Speed Up van Augusto Fernandez had kuren, waardoor de Spanjaard naar de pits ging voor een reparatie. Die werd uitgevoerd in de pitbox, wat niet mag. Weer terug op de baan kreeg Fernandez daarom de zwarte vlag.

Axel Pons (Kalex) verscheen niet aan de start. De piloot in dienst van RW Racing GP was in de warm-up zwaar gecrasht en moest daarna naar het ziekenhuis.

WK-stand

In de titelstrijd gaat Morbidelli halverwege het seizoen comfortabel aan de leiding met 173 punten. Luthi (136) staat tweede. Oliveira is Marquez voorbij gegaan en volgt op de derde plek: 114 om 113 punten. Met zestien punten is Simeon de negentiende man.

De volgende race is na een zomerstop van vier weken op zondag 6 augustus in Tsjechië (Brno).