Oliveira klopt Morbidelli in Valencia en scoort hattrick

Miguel Oliveira heeft zondag ook de Grand Prix van Valencia op zijn naam geschreven. De KTM-piloot scoorde een hattrick na zeges in Australië en Maleisië. Franco Morbidelli finishte als tweede, voor Brad Binder. Xavier Simeon viel uit.

Miguel Oliveira, Red Bull KTM Ajo

Morbidelli (Kalex) kende vanaf de tweede plaats een betere start dan pole-positionhouder Alex Marquez. De wereldkampioen kwam in de eerste bocht echter te wijd uit, waardoor Marquez er weer langs kon. Achter de twee Marc VDS-rijders knokten Mattia Pasini (Kalex) en Oliveira (KTM) voor de derde plek in de 27 ronden tellende koers (zonnig, 22 graden Celsius), met Pasini als winnaar.

In de derde ronde wist Morbidelli wederom Marquez in te halen richting bocht 1. Opnieuw moest hij de koppositie gelijk weer teruggeven door een wijde lijn. Even verderop, in bocht 4, was een volgende inhaalpoging wel succesvol. Pasini aarzelde geen moment en pakte Marquez meteen ook zijn tweede plaats af.

Maar in de vierde omloop eindigde het verhaal voor de ervaren Italiaan in tranen met een crash in de elfde bocht.

De naar P3 gepromoveerde Oliveira zette vervolgens de achtervolging in op Marquez, die het tempo van Morbidelli niet kon volgen. De Portugees zag in de achtste omloop zijn kans schoon in bocht 2, maar Marquez hield stand. Twee ronden later was het op dezelfde plek wel raak. Marquez moest in de negende omloop in bocht 2 ook zijn derde plek afstaan aan Brad Binder (KTM). Bij de beroving door de Zuid-Afrikaan was er even contact tussen de kemphanen.

Vooraan liep Oliveira, winnaar van de laatste twee wedstrijden, beetje bij beetje in op Morbidelli. Met nog tien ronden te gaan bedroeg het verschil nog slechts een seconde. In de twintigste omloop was de machtswisseling bij bocht 4 een feit.

In de laatste vijf ronden bleek Morbidelli niet bij machte om iets terug te doen. Oliveira arriveerde in de laatste wedstrijd van het seizoen ruim twee seconde eerder in de haven. Binder kwam twee tellen na Morbidelli als derde binnen - zijn derde podiumfinish op rij.

In de slotfase moest Marquez ook nog zijn vierde plaats inleveren bij Francesco Bagnaia (Kalex). Hafizh Syahrin (Kalex) werd zesde, voor Takaaki Nakagami (Kalex), Fabio Quartararo (Kalex), Simone Corsi (Speed Up) en Dominique Aegerter (Suter). Axel Pons (Kalex) sloot zijn laatste race voor het Nederlandse RW Racing GP af met een elfde plaats.

Belgische troef Xavier Simeon (Kalex) gaf in zijn finale Moto2-race na zeven ronden op in de pits.

Eindstand WK

Morbidelli, in Maleisië tot kampioen gekroond, is uitgekomen op 308 punten. Thomas Luthi (Kalex), die na de Grand Prix van Maleisië ook de race in Valencia vanaf de kant moest aanschouwen vanwege een enkelkwetsuur, is tweede geworden met 243 punten. De Zwitser had daarvoor net voldoende voorsprong op Oliveira, De KTM-piloot bracht met de zege op Ricardo Tormo zijn puntentotaal op 241.

Marquez (201) is de vierde man in het kampioenschap, voor Bagnaia, Pasini, Nakagami, Binder, Corsi en Syahrin. Pons vindt zichzelf terug op de negentiende plek met 27 punten. De naar de MotoGP vertrekkende Simeon bleef steken op P23.