Raceverslag

Morbidelli denkt niet aan WK en pakt gewaagde winst in Aragon

Titelstrijd of niet, Franco Morbidelli ging er zondag vol voor in de Grand Prix van Aragon. De Italiaan klopte in een spannend gevecht Mattia Pasini. Miguel Oliveira pakte de laatste podiumplek. WK-kandidaat Thomas Luthi werd vierde.

Franco Morbidelli, Marc VDS

Foto door: Gold and Goose / Motorsport Images

Morbidelli slaat een gat

De zonnige race (24 graden Celsius) werd twintig minuten later dan gebruikelijk op gang geschoten na de de nodige vertraging door mist in de ochtenduren. Oliveira (KTM) wist zijn pole-position richting de eerste bocht vast te houden, maar vlak voor de inkomst was WK-leider Morbidelli (Kalex) - gekomen vanaf de vierde plek - er langs.

Achter het duo nestelde zich een agressief rijdende Thomas Luthi (Kalex). De Zwitser pakte bij de start gelijk vier plekken. Maar Pasini (Kalex) en Alex Marquez (Kalex), beiden op de voorste startlijn, lieten zich niet zomaar opzij zetten en pakten Luthi gauw weer terug. Beiden haalden ook Oilveira in, wat Pasini de tweede plek opleverde en Marquez een voorlopige P3.

Door de schermutselingen kon Morbidelli ontsnappen. De Marc VDS-rijder was na vijf ronden ruim een seconde los. Op zijn beurt wist Pasini weg te lopen bij Marquez, die Oliveira, Luthi en Simone Corsi (Speed Up) in zijn nek had hijgen.

Pasini daagt de WK-leider uit

Morbidelli ging ijverig verder met het opbouwen van zijn voorsprong, maar in de tweede helft van de wedstrijd was Pasini sneller. De veteraan liep ronde voor ronde in en wist Morbidelli met nog tien ronden voor de boeg bij de kraag te vatten. Een ronde later kon Pasini er vrij eenvoudig langs. Morbidelli sloeg terug, maar met zeven ronden voor het einde haalde Pasini hem opnieuw in.

Veteraan Pasini - bezig aan zijn tweede jeugd - leek daarmee de genadeklap te hebben gegeven aan Morbidelli die met een tweede plek nog steeds goede zaken zou doen voor het kampioenschap. Maar in de slotfase zette Morbidelli nog een keer alles op het spel en er ontstond een fel gevecht met scherpe inhaalacties tot aan de finishstreep. Die werd door Morbidelli een tiende eerder aangetikt. Het betekende zijn achtste zege van het seizoen. "Ik heb geracet zoals ik normaal doe en dit is de uitkomst", aldus de winnaar. "Ik ben erg blij met deze overwinning."

Oliveira kwam door het duel in de laatste ronden nog aardig dichtbij. Hij werd met vier tienden achterstand derde. Voor Luthi zat er niet meer in dan de vierde plaats op ruim 3.5 seconden van Morbidelli.

Marquez geeft op

Marquez viel halverwege de race terug in het veld door fysieke problemen (heupblessure) na zijn zware klap in de eerste training op Misano twee weken geleden. Uiteindelijk ging het niet meer en de Spanjaard gaf met nog negen ronden te gaan op in de pits, om direct naar het medisch centrum te gaan.

Regerend Moto3-kampioen Brad Binder kwam met zijn KTM als vijfde binnen, een knappe prestatie van de Zuid-Afrikaan die als twintigste was gestart. Hij versloeg onderweg onder andere Jorge Navarro (Kalex) en Corsi.

Met een 25e plaats was Xavier Simeon (Kalex) ver verwijderd van de punten. De Belg moest na een wijde lijn in de openingsfase achteraan aansluiten en een inhaalrace rijden. RW Racing-coureur Axel Pons (Kalex) haalde de finish niet door een crash.

WK-stand

In het kampioenschap gaat Morbidelli met nog vier races te gaan aan de leiding dankzij 248 punten. Luthi  heeft 21 punten achterstand en staat tweede. Oliveira (157) is de derde man, voor Marquez (155), Francesco Bagnaia (130) en Pasini (124).

De volgende race is de Grand Prix van Japan (Motegi) op zondag 15 oktober.