Raceverslag

Marquez boekt in Jerez zijn eerste Moto2-zege, crash WK-leider Morbidelli

Met overmacht heeft Alex Marquez zondag de Grand Prix van Spanje gewonnen. Het was zijn eerste zege in de Moto2. Teamgenoot en WK-leider Franco Morbidelli crashte in Jerez uit de wedstrijd.

Simone Corsi, Speed Up Racing

Onder de Spaanse zon (28 graden Celsius) waren de twee Marc VDS-coureurs met hun Kalex in de eerste ronden een klasse apart. Marquez verzilverde zijn pole-position en pakte bij de start de koppositie voor Morbidelli, tweede in de startvolgorde. Het duo had in de tweede omloop al anderhalve seconde voorsprong op de rest.

Morbidelli in de fout

Met Morbidelli - die tot aan de Spaanse Grand Prix elke raceronde aan de leiding had gelegen - hijgend in zijn nek hield Marquez stand. Totdat hij in de zevende ronde een keer te laat remde waardoor Morbidelli er eenvoudig langs kon.

Daarmee leek voor Morbidelli de weg vrij voor een vierde overwinning op rij. Maar de WK-leider gleed een ronde later onderuit in Bocht 9. Terug in de pits verklaarde hij tegen motogp.com: "Ik probeerde Marquez bij te houden en ging onderuit. Het is mijn eigen fout. Ik verloor de voorkant."

De uitvalbeurt vormde voor Marquez, niet op het podium in de eerste drie races, een uitgelezen kans om een rol van betekenis te gaan spelen in de titelstrijd. De Moto3-kampioen van 2014 maakte geen fouten meer en werd met een voorsprong van ruim drie seconden op de concurrentie als winnaar afgevlagd. Daarmee pakte hij voor eigen publiek zijn eerste overwinning in de Moto2 en zijn tweede podiumfinish na zijn P2 in de Grand Prix van Aragon in 2016.

Bagnaia en Oliveira op het podium

Rookie Francesco Bagnaia (Kalex) werd tweede, zijn eerste Moto2-podium. De TT-winnaar (Moto3) van vorig jaar reed zich in de slotfase van de wedstrijd los van oudgediende Mattia Pasini (Kalex) en Miguel Oliveira (KTM). De strijd voor de derde plek werd gewonnen door Oliveira. De Portugees bleef Pasini anderhalve seconde voor.

Xavi Vierge (Tech 3), Simone Corsi (Speed Up) en Takaaki Nakagami (Kalex) leken ook aanspraak te maken op het podium. Maar door hun aspiraties ging al in de derde ronde een streep. Corsi hield zijn machine in Bocht 6 niet meer onder controle en tikte Vierge en Nakagami onderuit. Voor Vierge en Corsi was het daarmee einde verhaal, Nakagami finishte ver van de punten op P21.

Luca Marini (Kalex) pakte de vijfde plaats, zijn beste score tot dusverre in de Moto2, voor Marcel Schrotter (Suter), Dominique Aegerter (Suter) en een onzichtbare Thomas Luthi (Kalex). Achter voormalig MotoGP-coureur Yonny Hernandez (Kalex) finishte ook RW Racing GP-coureur Axel Pons in de top-tien. Voor de Belg Xavier Simeon (Kalex) waren er geen punten: hij werd als negentiende afgevlagd.

WK-stand

Door zijn uitvalbeurt blijft Morbidelli op 75 punten staan in de tussenstand voor het wereldkampioenschap. De Italiaan had het geluk dat Luthi weinig punten scoorde in Jerez. De voorsprong op de Zwitser bedraagt na vier races elf punten. Oliveira (59) is de derde man. Marquez staat met 49 punten vierde.

De volgende wedstrijd is de Grand Prix van Frankrijk (Le Mans) op zondag 21 mei.