Breaking news

Luthi uitgeschakeld in Maleisië, Morbidelli Moto2-kampioen

Franco Morbidelli is de nieuwe Moto2-kampioen. Thomas Luthi, zijn nog enige rivaal voor de titel, werd zondagochtend niet fit verklaard voor de race. Hij heeft zijn linkerenkel gebroken bij een zware crash in de kwalificatie op Sepang.

Pole sitter Franco Morbidelli, Marc VDS

Luthi viel zaterdag op het einde van de kwalificatie in de tweede bocht van Sepang. De Zwitser kwam daarbij hard op zijn rug terecht en moest even op een brancard liggen. Hij werd daarop naar het medisch centrum gebracht en vervolgens het ziekenhuis in Kuala Lumpur voor nader onderzoek.

Nu Luthi niet in actie kan komen, blijft de voorsprong van Morbidelli van 29 punten bestaan. Met nog maximaal 25 punten te verdienen in de laatste race, betekent dat hij de nieuwe kampioen is.

Morbidelli start zondag op Sepang vanaf pole-position, voor de vijfde keer dit jaar.

Eerste Italiaan sinds Simoncelli

De 22-jarige piloot is de eerste Italiaanse kampioen in de 'tussenklasse' in bijna tien jaar. Marco Simoncelli pakte in 2008 de 250cc-titel. Simoncelli verongelukte in 2011 op het circuit van Sepang.

Morbidelli - zoon van een Italiaanse vader en Braziliaanse moeder - won dit jaar acht races: Qatar, Argentinië, Verenigde Staten, Frankrijk, Dutch TT, Duitsland, Oostenrijk en Aragon. Daarnaast waren er podiumplaatsen in Groot-Brittannië en Australië, waar hij als derde binnenkwam.

Vorig jaar werd hij vierde in de eindstand van het WK, mede dankzij acht podiumplekken in de tweede helft van het seizoen. Daarbij zat een derde plaats in Assen.

Volgend jaar komt Morbidelli, die deel uitmaakt van de talentenschool van Valentino Rossi, voor Marc VDS Racing uit in de MotoGP. Luthi is dan zijn teamgenoot.