MXGP Groot-Brittannië: Cairoli scoort nieuwe GP-zege

Drie weken nadat hij al de beste was in de seizoensopener in Argentinië heeft Antonio Cairoli ook de Grand Prix van Groot-Brittannië als winnaar afgesloten. De Italiaan won zondag op de piste van Matterley Basin de eerste manche en eindigde als tweede in het tweede bedrijf.

Tony Cairoli, Red Bull KTM Factory Racing

Foto door: Ray Archer/ KTM

Tim Gajser was de sterkste in de tweede manche, nadat een valpartij hem eerder op de dag nog de winst had gekost in de openingsrace. In de eerste manche greep Cairoli aanvankelijk de macht met een sterke start, maar Gajser bleef goed in zijn spoor. In de tweede ronde ging de Sloveen Cairoli zelfs buitenom voorbij voor de leiding, waarna hij aan de horizon verdween.

Gajser trok snel een gat van zes seconden naar achtervolger Cairoli, maar na een handvol ronden ging het mis. De Honda-coureur kwam op hoge snelheid ten val. Wonder boven wonder kon hij zijn weg snel en ogenschijnlijk zonder verwondingen vervolgen, maar de koppositie was hij weer kwijt aan Cairoli en ook Gautier Paulin was hem voorbij voor de tweede plaats.

Cairoli stond daarna geen moment meer onder druk en trok de winst naar zich toe. De KTM-rijder triomfeerde, bij afwezigheid van de geblesseerden Jeffrey Herlings en Romain Febvre, met twee seconden voorsprong op Paulin. Gajser herstelde zich knap van zijn val, door op 4,5 seconde van Cairoli derde te worden. Nadat de wereldkampioen van 2016 weer op zijn machine was gestapt na zijn val, duelleerde hij met Clément Desalle om de derde positie. Aan de finish was het verschil met de Belg, die vierde werd, echter twintig seconden. Glenn Coldenhoff was op plaats twaalf, op 1.08 minuut van Cairoli, de beste Nederlander.

MXGP manche 2: Gajser slaat terug

Later op de dag nam Gajser revanche in de tweede manche. Daarin was de kopstart opnieuw voor Cairoli, maar opnieuw ging Gajser hem al snel voorbij en opnieuw bouwde hij een voorsprong van zes seconden op. Ditmaal bleef Gajser wel op zijn machine en won zodoende de race, al kwam Cairoli in de slotfase nog wel dichtbij. Aan de finish was het gat tussen winnaar Gajser en nummer twee Cairoli nog slechts 1,7 seconde.

Cairoli had aan zijn tweede plaats voldoende om de Grand Prix van Groot-Brittannië als winnaar af te sluiten, met Gajser op de tweede plaats. Paulin is de nummer drie van het weekend, na een tweede plek in de eerste manche en een derde plaats in het tweede bedrijf. In de stand gaat Cairoli met 97 punten aan kop, met acht punten minder volgt Gajser op de tweede stek. Coldenhoff staat dertiende met 29 punten, na in de tweede manche met een achtste plaats zijn beste resultaat van het seizoen te hebben geboekt. Achter nummer drie Paulin (74 punten) staan de Belgen Jeremy Van Horebeek (66) en Desalle (65) respectievelijk vierde en vijfde.

MX2: Dubbel succes voor Olsen

In de MX2 zegevierde Thomas Kjaer Olsen in beide manches, waarmee hij optimaal profiteerde van de absentie van de aan zijn schouder geblesseerde titelverdediger en klassementsleider Jorge Prado. De Deen won de eerste manche met 4,2 seconde voorsprong op nummer twee Henry Jacobi. In race 2 eindigde Calvin Vlaanderen als tweede, al deed hij dat wel op tien seconden achterstand van Olsen. Vlaanderen was in de eerste manche achtste geworden, achter Davy Pootjes. Laatstgenoemde scoorde twee zevende plaatsen in Groot-Brittannië.

Olsen is ook de nieuwe leider in de tussenstand. Hij heeft na twee Grands Prix 94 punten. Jacobi staat tweede met 78 punten, Vlaanderen volgt met 71 punten op de derde positie. Pootjes deelt de zesde plaats met de geblesseerde Prado, ze hebben allebei vijftig punten.

Vorig artikel Amerikadroom Herlings voorbij: “Moesten hem tegen zichzelf in bescherming nemen”
Volgend artikel Geblesseerde Cairoli laat geen steken vallen in Groot-Brittannië