Sterk optreden Van Kalmthout beloond met tweede plaats

Rinus van Kalmthout heeft de Indy Lights-race op de oval van Gateway Motorsport Park niet kunnen omzetten in de zege. Na een spannende strijd eindigde de Nederlander als tweede.

Rinus van Kalmthout

Stichting KNAF Talent First

Oranje boven

Alles over de nationale coureurs!

De tweede oval-race van dit seizoen in het Indy Lights Championship werd gereden op de Gateway International Raceway, een 1,25 mijl lange oval gelegen in Madison in de Amerikaanse staat Illinois. Vorig seizoen won Van Kalmthout hier in de Indy Pro 2000 op overtuigende wijze. In de kwalificatie reed Van Kalmthout de tweede tijd en werd hem duidelijk dat de pure snelheid van zijn Juncos Indy Lights-auto waarschijnlijk niet voldoende zou zijn. Hij besefte dat hij in de race snel moest toeslaan en een voorsprong moest zien op te bouwen. In de race over 75 ronden zou de snelheid van de auto van zijn titelconcurrent Oliver Askew immers zeker het verschil gaan maken, tenzij Askew in gevecht zou komen met andere rijders achter hem.

Het strijdplan van VeeKay begon uitstekend. Bij de rollende start reed hij naast Askew en pakte al in de tweede bocht met een mooie actie de leiding in de race. Ronde na ronde bouwde hij zijn voorsprong op, na tien ronden had hij al een marge van ruim 4,5 seconde. Op dat moment spinde Toby Sowery in de achterhoede, waardoor de safety car in de baan kwam en Van Kalmthout zijn mooie voorsprong weer kwijt was. Vijf ronden lang reed het veld achter de safety car, waarna de TeamNL-rijder geconcentreerd de leiding in de race behield.

Van Kalmthout haalde alles uit de auto dat er in zat, reed ideale lijnen zo dicht langs de oval-muur dat iedereen de adem inhield, maar hij kon dit keer niet loskomen van de Andretti-rijder. Eenmaal toucheerde hij de muur zelfs lichtjes, zonder gevolgen, maar dat maakte duidelijk dat Van Kalmthout de limiet opzocht om de leiding in de race te behouden. Zo reed hij ruim tweederde van de race, 52 ronden lang op kop en pakte daarmee ook nog een extra punt voor het rijden van de meeste ronden aan de leiding. In ronde 53 nam Askew de leiding over en bouwde langzaam maar zeker een voorsprong op. Van Kalmthout kon niet counteren en eindigde als tweede.

Door de zege van Oliver Askew is de achterstand van Van Kalmthout, als nummer twee in het kampioenschap, met nog vier races op het programma opgelopen tot 52 punten.

De volgende wedstrijd van de Indy Lights Presented by Cooper Tires is al volgend weekend, op 31 augustus en 1 september. Van Kalmthout komt dan in actie op de Portland International Raceway, het circuit waar hij begin augustus zo succesvol zijn debuut maakt in de Indycar Series bij zijn test voor Ed Carpenter Racing.

Vorig artikel Dubbel podium Rinus van Kalmthout bij Indy Lights op Mid-Ohio
Volgend artikel Zege en P2 voor Van Kalmthout: “Hebben ons weer goed laten zien”