Podium Van Kalmthout in Austin, dubbelslag Askew

Na zijn zege van twee weken geleden in de straten van St. Petersburg heeft Rinus van Kalmthout opnieuw een podiumplek gescoord in de Indy Lights, de laatste opstapklasse voor de IndyCar. De Nederlander eindigde zaterdag als tweede in race 1 op het Circuit of The Americas. In het tweede bedrijf finishte Van Kalmthout zondag als vierde. Oliver Askew won beide races in Austin.

Oliver Askew, ANDRETTI AUTOSPORT leidt na de start

Bill Gulker

Oranje boven

Alles over de nationale coureurs!

Met zijn dubbelslag op de Texaanse omloop is Askew de nieuwe leider in het klassement. De Amerikaan heeft na twee weekenden 98 punten. Van Kalmthout staat met zes punten minder op de tweede plek. De 18-jarige Hoofddorper had zaterdag nog de koppositie gegrepen, omdat Zachary Claman DeMelo (de lijstaanvoerder na het openingsweekend in St. Petersburg) in race 1 na een touché met zijn teamgenoot Lucas Kohl bij de start op P7 was blijven steken. In race 2 kwam DeMelo vanwege een technisch probleem zelfs helemaal niet aan de finish. De Canadees staat nu derde met 82 punten.

Askew was zaterdag superieur in de eerste wedstrijd. De Andretti Autosport-coureur won met meer dan 24 seconden voorsprong op nummer twee Van Kalmthout, die niettemin terug kan kijken op een geslaagde race. De Pro Mazda-kampioen van vorig jaar moest namelijk als zesde starten, nadat hij in de kwalificatie was getroffen door een probleem met de ophanging van zijn Juncos-wagen.

Eerst werkte Van Kalmthout zich in race 1 op tot P4, waarna hij het gat kon dichten met Toby Sowery en Robert Megennis. Zij waren achter de superieure Askew in een fel gevecht verwikkeld om P2, waarbij ze elkaar meerdere malen passeerden. In ronde 13 van de 20 nam Megennis definitief afstand van Sowery, die vervolgens met Van Kalmthout te maken kreeg. Ook daarbij gaf Sowery zich niet zomaar gewonnen, maar hij trok opnieuw aan het kortste eind en dat betekende dat Van Kalmthout op jacht kon naar Megennis, vorig jaar nog zijn teamgenoot in de Pro Mazda. Ook dat leverde een mooi gevecht op, waarin de Nederlander de betere bleek - al was het verschil aan de finish slechts een kwart seconde.

In race 2 startte Van Kalmthout als derde, achter polesitter Askew en nummer twee Megennis. Bij de start viel de Nederlander terug tot de zesde plaats, waarna hij moest knokken in het middenveld. Uiteindelijk finishte hij als vierde, op vijf seconden achterstand van winnaar Askew. Laatstgenoemde raakte in het begin van de wedstrijd de koppositie kwijt aan Megennis, maar heroverde deze in de zesde ronde en hield in de slotfase stand bij een herstart. Megennis finishte op 2,2 seconde als tweede, David Malukas werd vlak daarachter derde.

De volgende races in de Indy Lights zijn in het weekend van 10 en 11 mei op het Grand Prix-circuit van de Indianapolis Motor Speedway.

Vorig artikel Van Kalmthout haalt vertrouwen uit Indy Lights-zege: "Dit voelt zeer goed"
Volgend artikel Van Kalmthout rijdt fraaie inhaalraces op COTA: "Het maximaal haalbare"