Zege en P2 voor Van Kalmthout: “Hebben ons weer goed laten zien”

Rinus van Kalmthout heeft op de Portland International Raceway een overtuigende zege en een sterke tweede plaats gescoord in het Indy Lights Championship.

Winnaar Rinus van Kalmthout

Stichting KNAF Talent First

Oranje boven

Alles over de nationale coureurs!

De 18-jarige Van Kalmthout ging in de eerste race vanaf pole-position aan de leiding tot aan de finish. Daarmee pakte hij zijn vierde zege van het seizoen. In race twee werd de vanaf de eerste startplaats vertrokken Juncos Racing-rijder bij de herstart gepasseerd en eindigde als tweede, met daarbij de snelste raceronde. Met zijn dubbele podium liep Van Kalmthout iets in op de leider in de tussenstand van het kampioenschap en kan hem de tweede plaats al niet meer ontgaan.

Een week na de oval van Gateway Motorsports Park keerde het Indy Lights Championship Presented by Cooper Tires met Portland International Raceway voor ronde negen van de titelstrijd terug naar een traditioneel circuit. Voor TeamNL-rijder Rinus van Kalmthout geen onbekend terrein want begin augustus maakte de 18-jarige Hoofddorper op dit 3,16 kilometer lange circuit uiterst succesvol zijn eerste meters in een auto uit de NTT IndyCar Series, terwijl hij er vorig jaar de titel in het Pro Mazda Championship (nu omgedoopt tot Indy Pro 2000) veroverde. De vrije training en het begin van de eerste kwalificatie verliepen voor de rijder van Juncos Racing nog niet helemaal naar wens, maar na een paar kleine aanpassingen aan de afstelling van zijn auto pakte Van Kalmthout met een verschil van 0,115 seconden de pole-position voor race één. De tweede kwalificatie verliep nog spannender, maar opnieuw trok VeeKay, de naam waaronder Van Kalmthout in Amerika bekend staat, aan het langste eind en veroverde met een verschil van 0,0001 seconde (!) ook de eerste startplaats voor race twee.

Bij de start van race één nam Van Kalmthout direct te leiding en werd alleen in de eerste paar ronden enigszins bedreigd door Oliver Askew. Naarmate de race vorderde nam het TeamNL-talent steeds meer afstand van de leider in de tussenstand van het kampioenschap, om uiteindelijk na 35 ronden met een voorsprong van 3,5 seconden als winnaar te worden afgevlagd, zijn vierde zege van het seizoen. “We hadden in de kwalificatie een setje banden uitgespaard zodat ik de race op nieuwe banden kon beginnen. Het duurde even voordat die maximale grip boden, en met zijn push-to-pass maakte Askew het me in het begin lastig. Daarna kon ik een gaatje slaan”, aldus Van Kalmthout, die zijn zege opdroeg aan de eerder die dag tijdens een Formule 2-race op Spa-Francorchamps verongelukte Franse coureur Anthoine Hubert. “Ik heb een paar maanden geleden tijdens een simulatortraining een hele dag met hem opgetrokken, dus dit komt hard aan.”

Net als in race één behield Van Kalmthout bij de start van race twee vanaf pole-position de leiding, maar werd bij de herstart, die nodig was na een crash in bocht één, vanuit de slipstream gepasseerd door Toby Sowery. De TeamNL-rijder moest daarna zijn tweede positie een aantal ronden verdedigen, maar reed zich vervolgens los van zijn achtervolgers en begon het inmiddels ontstane gat van bijna drie seconden naar de leider te dichten. Daarbij zette de Juncos Racing-rijder diverse keren de snelste raceronde op de klokken. Met nog tien ronden te gaan had Van Kalmthout de slipstream van Sowery te pakken, maar kon ondanks enkele dreigende acties de op nieuwe banden gestarte Engelsman niet meer inhalen en passeerde op vier tienden van de winnaar de finish. Met zijn tweede plaats scoorde Van Kalmthout alweer zijn twaalfde podium uit zestien races. “Inhalen is hier met die lange bochten heel lastig omdat je dicht achter iemand downforce verliest. In het begin kreeg ik geen temperatuur in de achterbanden, maar daarna ging het uitstekend. Ik kwam alleen net iets tekort voor een tweede overwinning. Maar ik ben super tevreden met dit weekend, twee keer pole, een overwinning en een tweede plaats en een met afstand snelste raceronde. We hebben ons weer goed laten zien”, blikte een tevreden Van Kalmthout terug.

Met zijn overwinning en tweede plaats liep Van Kalmthout in de tussenstand van het kampioenschap elf punten in op leider Oliver Askew. Met nog twee wedstrijden te gaan en een achterstand van 41 punten is er alleen nog een theoretische kans op de titel. Daarentegen is de tweede plaats inmiddels wel zeker. De twee laatste wedstrijden van de Indy Lights Presented by Cooper Tires worden over drie weken verreden op het circuit van Laguna Seca.