Van Kalmthout scoort vierde plaats op Gateway, Newgarden wint

Rinus van Kalmthout heeft zondag zijn beste IndyCar-resultaat tot nog toe behaald. Op de World Wide Technology Raceway – beter bekend als Gateway – eindigde Van Kalmthout na een knappe race als vierde. Josef Newgarden pakte zijn tweede overwinning van het seizoen.

Josef Newgarden, Team Penske Chevrolet

Barry Cantrell / Motorsport Images

Newgarden besliste de race zondagmiddag op Gateway in zijn voordeel toen hij na de laatste reeks pitstops net voor Pato O’Ward op de baan kwam. De rappe coureur, vorige week nog de beste rookie tijdens de Indy 500, bestookte Newgarden in de slotfase van de race. Met nog vier ronden te gaan vloog Indy 500-winnaar Takuma Sato vervolgens van de baan waardoor de race onder geel afgevlagd werd. Voor Newgarden was het zijn tweede overwinning van het jaar.

O’Ward eindigde als tweede voor Will Power, de andere sterkhouder van Penske. Daarachter eindigde Van Kalmthout op een bijzonder knappe vierde plaats. De Hoofddorper had met een achttiende startplaats niet de beste uitgangspositie, maar dankzij een alternatieve strategie en wat puik inhaalwerk wist hij vlot naar voren te komen.

In de openingsronde van de wedstrijd maakte de Nederlander gelijk een punt door langs de buitenkant maar liefst zes plaatsen te winnen. Uiteindelijk zorgde een bijna-aanrijding met een achterblijver ervoor dat het eerste podium aan Van Kalmthout voorbijging. Hij bleef op 4,4 seconden van dagwinnaar Newgarden steken. Voor VeeKay was het zijn derde top-tien van het seizoen, maar bovenal zijn beste IndyCar-uitslag tot nu toe.

Na Dixon eindigde Colton Herta als zesde voor Felix Rosenqvist en Conor Daly. Takuma Sato veroorzaakte de neutralisatie in de slotfase, maar eindigde nog op de negende plaats. Voormalig Haas F1-junior Santino Ferrucci bracht zijn wagen op de tiende plaats aan de finish.

In het kampioenschap is de voorsprong van Dixon iets geslonken, maar de Kiwi heeft nog altijd een comfortabele marge op Newgarden: 96 punten. Van Kalmthout is dankzij zijn vierde plaats opgeklommen tot de veertiende stek.

Uitslag IndyCar Gateway - Race 2

Pos Coureur Team Ronden Tijd Interval
1 United States Josef Newgarden United States Team Penske 200 1:32'15.243
2 Mexico Patricio O'Ward Arrow McLaren SP 200 1:32'16.678 1.435
3 Australia Will Power United States Team Penske 200 1:32'18.601 3.358
4 Netherlands Rinus van Kalmthout United States Ed Carpenter Racing 200 1:32'19.680 4.436
5 New Zealand Scott Dixon United States Chip Ganassi Racing 200 1:32'21.460 6.217
6 United States Colton Herta Andretti Harding Steinbrenner Autosport 200 1:32'22.245 7.002
7 Sweden Felix Rosenqvist United States Chip Ganassi Racing 200 1:32'24.932 9.689
8 United States Conor Daly United Kingdom Carlin 200 1:32'25.163 9.919
9 Japan Takuma Sato United States Rahal Letterman Lanigan Racing 200 1:32'26.056 10.813
10 United States Santino Ferrucci Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan 200 1:32'30.917 15.674