Raceverslag

Power wint tweede Harvest GP-race Indianapolis, P17 voor VeeKay

Will Power is winnaar geworden van race 2 van de IndyCar Harvest GP. De Australiër van het team Penske was de race vanaf pole vertrokken. Colton Herta werd op de Brickyard tweede, Alexander Rossi eindigde op de derde plaats. Rinus van Kalmthout moest het na zijn voortreffelijke podium van een dag eerder doen met een zeventiende plaats.

Will Power, Team Penske Chevrolet

Barry Cantrell / Motorsport Images

Polesitter Power had een sterke start en liet zich bij de eerste bocht niet in de luren leggen door de achteropkomende Herta die bij bocht 1 even zijn wielen blokkeerde, de kans voor Rossi om op te rukken naar de tweede plaats. In zijn eerste stint liep Power niet al te ver weg van het veld, vooral om brandstof te sparen. In de 27ste ronde kwam hij voor het eerst naar binnen voor nieuw rubber, direct gevolgd door Rossi en Herta.

Het trio vooraan bleef elkaar ook na de eerste ronde van pitstops in evenwicht houden en in de 52ste ronde plaatste Power zijn tweede bandenwissel. Hij stapte over naar de harde compound terwijl Rossi en Herta direct achter hem naar de zachtere band wisselden. Het leverde aan het einde van de race nog een interessante strijd op, waarbij Herta in bocht 1 Rossi voorbij stak en op zijn snellere rubber nog even aandrong bij Power. Die maakte echter slim gebruik van zijn push-to-pass om te verdedigen en werd uiteindelijk als eerste afgevlagd.

Niet de dag van Veekay

VeeKay reed in tegenstelling tot vrijdag een vrij anonieme race. De Nederlander pakte tijdens race 1 met een derde plaats zijn eerste IndyCar-podium, maar kon in race 2 geen potten breken. Hij was de race vanaf de veertiende plaats gestart en eindigde uiteindelijk op de zeventiende stek.

Josef Newgarden hield de spanning in de titelstrijd levend. De Amerikaanse nummer twee van het kampioenschap had vrijdag race 1 gewonnen en finishte zaterdag als vierde, terwijl klassementsleider Scott Dixon wederom een slechte dag had. De bodemplaat van zijn auto raakte bij een touche beschadigd en de Nieuw-Zeelander moest uiteindelijk genoegen nemen met een achtste plaats waardoor Newgarden opnieuw inliep. Met nog één race te gaan heeft Dixon nu nog maar een voorsprong van 32 punten op zijn naaste belager. Die laatste race is op 24 oktober in St. Petersburg.

Uitslag Harvest GP Race 2 - Indianapolis Motor Speedway

Pos Coureur Team Ronden Tijd Verschil
1 Australia Will Power United States Team Penske 75 1:32'08.522
2 United States Colton Herta Andretti Harding Steinbrenner Autosport 75 1:32'09.416 0.893
3 United States Alexander Rossi United States Andretti Autosport 75 1:32'14.712 5.296
4 United States Josef Newgarden United States Team Penske 75 1:32'18.111 3.398
5 Mexico Patricio O'Ward Arrow McLaren SP 75 1:32'18.599 0.488
6 United Kingdom Jack Harvey United States Michael Shank Racing 75 1:32'26.511 7.911
7 United States Graham Rahal United States Rahal Letterman Lanigan Racing 75 1:32'27.028 0.516
8 New Zealand Scott Dixon United States Chip Ganassi Racing 75 1:32'29.043 2.015
9 Spain Alex Palou Dale Coyne Racing with Team Goh 75 1:32'31.758 2.714
10 France Simon Pagenaud United States Team Penske 75 1:32'43.960 12.201
11 Sweden Felix Rosenqvist United States Chip Ganassi Racing 75 1:32'47.965 4.005
12 United States Santino Ferrucci Dale Coyne Racing with Vasser Sullivan 75 1:32'48.804 0.838
13 Canada James Hinchcliffe United States Andretti Autosport 75 1:33'01.235 12.431
14 Japan Takuma Sato United States Rahal Letterman Lanigan Racing 75 1:33'01.513 0.278
15 Sweden Marcus Ericsson United States Chip Ganassi Racing 75 1:33'03.109 1.595
16 United States Ryan Hunter-Reay United States Andretti Autosport 75 1:33'03.897 0.788
17 Netherlands Rinus van Kalmthout United States Ed Carpenter Racing 75 1:33'08.283 4.385
18 France Sébastien Bourdais United States A.J. Foyt Enterprises 75 1:33'19.491 11.207
19 United Kingdom Max Chilton United Kingdom Carlin 75 1:33'19.991 0.500
20 United States Conor Daly United States Ed Carpenter Racing 74 1:32'16.855 1 Lap
21 Brazil Helio Castroneves Arrow McLaren SP 74 1:32'17.357 0.501
22 United States Marco Andretti Andretti Herta Autosport with Marco & Curb-Agajani 74 1:32'37.365 20.007
23 United States Charlie Kimball United States A.J. Foyt Enterprises 74 1:32'38.887 1.522
24 United States Sage Karam United States Dreyer & Reinbold Racing 74 1:32'43.252 4.364
25 Canada Dalton Kellett United States A.J. Foyt Enterprises 73 1:32'24.461 1 Lap