Breaking news

Pagenaud troeft Power af voor polepositie op Mid-Ohio

De kwalificatie voor de Honda Indy 200 op het circuit van Mid-Ohio in Lexington is na een spannende strijd tussen de twee belangrijkste titelkandidaten, kampioenschapsleider Simon Pagenaud en zijn Penske-collega Will Power, in het voordeel van de Fransman beslist. Pagenaud, die met zijn tijd van 1.03.8700 het baanrecord uit de boeken reed, verwees Power met 0.1221 seconden naar de tweede plaats.

Dat de Mid-Ohio Sportscar Course een listig baantje is, bleek direct toen voormalig kampioen Tony Kanaan (Ganassi) werd uitgeschakeld in het eerste segment en zowel Juan Pablo Montoya als Helio Castroneves (Penske) met de hakken over de sloot naar de volgende ronde door gingen. Charlie Kimball, de derde man van Ganassi, en Ryan Hunter-Reay, de kopman van Andretti Autosport, kwamen echter sterk voor de dag, evenals Indy 500-winnaar en teamgenoot van Hunter-Reay, Alexander Rossi.

De dit weekend voor Dale Coyne debuterende RC Enerson liet een prima indruk achter. De 19-jarige Amerikaan reed sneller in de rondte dan bijvoorbeeld Montoya, maar wist niet in het tweede segment te geraken doordat hij in een andere (sterkere) groep was geplaatst dan de Colombiaan. Scott Dixon, de regerend kampioen, staat maar een paar plaatsjes voor de rookie. De Nieuw-Zeelander kon het niet bolwerken in het tweede deel van de tijdtraining en vertrekt morgen van een teleurstellende elfde positie.

Achter het Penske-duo Pagenaud en Power liet Josef Newgarden andermaal blijken in een topvorm te steken. Na het huiveringwekkende ongeval dat de Amerikaan meemaakte op de oval van Texas, lijkt de stercoureur van de equipe van Ed Carpenter als haast herboren. De wedstrijd op de Iowa Speedway werd met overmacht gewonnen. Newgarden vloog echter in Toronto van de baan, met last aan de pols die hij brak tijdens het ongeluk. Een derde plaats viel hem vandaag ten dele.

Hunter-Reay reed een uitstekende vierde tijd in de wagen die Robin Frijns een week geleden nog aan de tand mocht voelen, Kimball werd uiteindelijk vijfde. Thuisrijder Graham Rahal, die in 2015 de race op Mid-Ohio won, sloot aan als zesde. Castroneves en Montoya delen de vierde startrij, Schmidt Peterson Motorsports kan haar teamleden naar startrij vijf sturen waar rijders James Hinchcliffe en Mikhail Aleshin staan opgesteld.

De twaalfde start van een IndyCar-race in 2016 zal morgenavond rond 21.00 uur Nederlandse tijd plaatsvinden, een uur of twee later zal er voor de elfde keer dit seizoen met een finishvlag worden gezwaaid.