IndyCar Laguna Seca: Herta wint seizoensfinale, Newgarden kampioen

Colton Herta heeft de seizoensfinale van de IndyCar Series op Laguna Seca gewonnen. Josef Newgarden stelde zijn tweede titel veilig.

Kampioen Josef Newgarden, Team Penske Chevrolet

Foto door: Scott R LePage / Motorsport Images

Newgarden reisde met een comfortabele voorsprong van 41 punten af naar de eerste IndyCar-race op het circuit in Californië sinds 2004. Zijn achtste plaats was voldoende om zijn tweede titel in drie jaar tijd veilig te stellen. Hij hield 25 punten voorsprong over op Penske-teamgenoot Simon Pagenaud.

Pagenaud begon aan de race als outsider voor het kampioenschap, als nummer drie in de tussenstand achter Newgarden en Alexander Rossi. De Fransman passeerde Newgarden in ronde 16 van de 90 ronden tellende race en zette het vervolg van de race Scott Dixon – nog een outsider voor de titel – onder druk voor een podiumklassering. Pagenaud reed in de laatste ronden dicht achter Dixon maar kon geen gaatje vinden voor de derde plaats, al had hij sowieso een zege nodig om de kansen op een tweede hoofdprijs in leven te houden.

Racewinnaar Herta voerde het grootste deel van de race aan en versloeg Power, die via een goede pitstopstrategie mee kon doen om de zege. Het verschil bedroeg uiteindelijk slechts een halve seconde. Power kwam na zijn laatste pitstop in ronde 67 kort achter Herta op de baan terecht en bleef hem als aan een touwtje volgen. In ronde 86 ging hij wijd in de laatste bocht en daarmee kwam een einde aan zijn hoop om voor de derde maal in vier races tijd de winst te pakken.

Felix Rosenqvist sloeg terug na zijn controversiële straf in de kwalificatie. Als een warm mes door de boter kwam hij vanaf de veertiende plaats naar voren en eindigde nog voor titelkandidaat Rossi als vijfde. Daarmee werd hij Rookie of the Year. Rossi werd op voorhand gezien als de voornaamste tegenstrever van Newgarden maar de Andretti Autosport-rijder had veel moeite met de bandendegradatie aan de achterzijde. Daardoor kon hij de snelheid van de leiders niet bijhouden. De voormalig Formule 1-coureur zakte in de eindstand nog weg tot de derde plaats, achter Pagenaud.

Buiten de titelkandidaten finishte Sebastien Bourdais als zevende, voor de zeer voorzichtig rijdende Newgarden. James Hinchcliffe kampte met nekpijn maar eindigde desondanks als negende, voor Ryan Hunter-Reay.

Er was slechts een caution tijdens de race: in ronde 45 toen Conor Daly spinde en stilviel op een kerb in bocht 2. Santino Ferrucci en Ed Jones waren de enige uitvallers.

Uitslag IndyCars Laguna Seca - race:

Pos Coureur Team Ronden Tijd Verschil Punten
1 United States Colton Herta United States Harding Racing 90 1:53'56.9845   104
2 Australia Will Power United States Team Penske 90 1:53'57.5723 0.5878 81
3 New Zealand Scott Dixon United States Chip Ganassi Racing 90 1:54'03.2249 6.2404 70
4 France Simon Pagenaud United States Team Penske 90 1:54'03.3390 6.3545 65
5 Sweden Felix Rosenqvist United States Chip Ganassi Racing 90 1:54'06.5051 9.5206 60
6 United States Alexander Rossi United States Andretti Autosport 90 1:54'07.3482 10.3637 56