IndyCar Road America: Dixon wint en doet goede zaken voor kampioenschap

Scott Dixon hield in de slotfase van de IndyCar-race op Road America Josef Newgarden achter zich en werd zo de achtste winnaar van het 2017-seizoen.

Will Power, Team Penske Chevrolet

Bij de start werd Dixon naar achter gedwongen door Graham Rahal en viel terug naar de vijfde plaats terwijl polesitter Helio Castroneves de eerste ronde ook als eerste afsloot.

Na tien ronden had Castroneves een voorsprong van 2,3 seconden opgebouwd met Josef Newgarden op de tweede plaats voor Will Power en Dixon op zeven tienden terwijl de eerste reeks pitstops begon.

Castroneves kwam in de dertiende ronde binnen terwijl Newgarden en Dixon een extra ronde buiten bleven. Na de stops kwam Newgarden voor Castroneves, maar kon zijn teamgenoot niet voorblijven op koude banden. Dixon bleef bij de pitstop Power wel voor.

Castroneves pakte een voorsprong van een seconde, maar niet veel later maakte Newgarden deze ongedaan om de leiding over te nemen in de twintigste ronde. Dit was voor Dixon het sein om ook het gas extra in te duwen en zijn jacht op Castroneves te openen. In de 25e ronde maakte Dixon een actie, maar deze bleek voorlopig nog niet succesvol en zo bleef de Nieuw-Zeelander op de derde plaats tot de volgende reeks pitstops in de 27e ronde.

Weer waren het Castroneves, Pagenaud en Power die in de 27e ronde stopten terwijl Newgarden en Dixon een ronde later stopten. Dixon kwam deze keer wel voor Castroneves uit, waarna Takuma Sato een moment had op het snelle gedeelte van het circuit en zorgde voor een neutralisatie.

Bij de herstart die volgde pakte Dixon aan de buitenkant de leiding in de wedstrijd over van Newgarden en Castroneves volgde door Newgarden te passeren.

Dixon pakte direct een voorsprong die opliep tot 2,6 seconden op Castroneves in de 32e ronde en breidde die uit richting de slotfase van de race. In de 41e ronde begonnen de coureurs aan hun laatste reeks pitstops. Castroneves kwam wederom een ronde eerder binnen dan Dixon en deze keer werkte het niet. Castroneves kon Newgarden niet passeren.

Dixon had de voorsprong van 1,7 seconden op vier Penske-auto’s terwijl Tony Kanaan hard van de baan schoot in de Kink. Kanaan reed even eerder zijn voorvleugel kapot op de auto van Alexander Rossi en had geen controle meer over de auto in de snelle bocht.

De neutralisatie zorgde dat Dixon zich geen zorgen hoefde te maken over zijn brandstofgebruik en zou tot het eind van de race aan de leiding liggen. Newgarden kwam in de slotfase nog dichtbij en eindigde op een halve seconde, maar kon niet voorkomen dat de Ganassi-coureur zijn 41e zege in IndyCar zou pakken.

Dixon deed met zijn overwinning goede zaken voor het kampioenschap en heeft nu een voorsprong van 34 punten op Pagenaud.