Petit Le Mans: Overwinning voor ESM Nissan na bizarre slotfase

Brendon Hartley, Ryan Dalziel en Scott Sharp hebben op Road Atlanta na een bizarre ontknoping de twintigste editie van Petit Le Mans, de laatste race in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, gewonnen.

#2 Tequila Patrón ESM Nissan DPi: Scott Sharp, Ryan Dalziel, Brendon Hartley

Foto door: Richard Dole / Motorsport Images

P podium: winnaars Scott Sharp, Ryan Dalziel, Brendon Hartley, Tequila Patrón ESM, tweede Eric Curra
#2 Tequila Patrón ESM Nissan DPi: Scott Sharp, Ryan Dalziel, Brendon Hartley pakt de overwinning
GT start: #62 Risi Competizione Ferrari 488 GTE: Toni Vilander, Giancarlo Fisichella, Alessandro Pie
#6 Team Penske ORECA 07: Helio Castroneves, Simon Pagenaud, Juan Pablo Montoya
#90 Visit Florida Racing Ligier LMP2: Marc Goossens, Renger van der Zande, Jonathan Bomarito
Jan Magnussen, Corvette Racing
#25 BMW Team RLL BMW M6 GTLM: Bill Auberlen, Alexander Sims, Kuno Wittmer
#13 Rebellion Racing ORECA 07: Mathas Beche, Nick Heidfeld, Gustavo Menezes
GTD winnaar Connor de Phillippi, Land-Motorsport
#33 Riley Motorsports Mercedes AMG GT3: Jeroen Bleekemolen, Ben Keating, Mario Farnbacher

Aanvankelijk leek  het drietal in de Extreme Speed Motorsports Nissan #2 niet te gaan winnen, maar een drive-through penalty voor de tweede ESM Nissan #22 van Pipo Derani en een dubbele drive-through penalty voor de Action Express Racing Cadillac #5 van Filipe Albuquerque beslisten daar anders over.

Derani werd bestraft voor een aanrijding met de Ford GT #67 van Ryan Briscoe, terwijl Albuquerque contact maakte met zijn teamgenoot Dane Cameron in de Cadillac #31 en vervolgens te laat reageerde en nog een straf kreeg.

Derani en Albuquerque zakten zo in het slot van de race nog terug naar de plaatsen vier en vijf.

Cameron, Eric Curran en Mike Conway finishten zo op de tweede plek op een zevental seconden van de winnende auto en met een voorsprong van een halve seconde op de Team Penske Oreca LMP2 #6 van onder meer Juan Pablo Montoya.

Die laatste stond al na anderhalf uur wedstrijd in de grindbak na een onfortuinlijke aanrijding met een Lexus uit de GTD-categorie. Sterke stints van Montoya en Helio Castroneves zorgden er uiteindelijk voor dat de Oreca nog als derde over de finish kwam.

Renger van der Zande en Marc Goossens kwamen in hun Ligier van Visit Florida Racing niet verder dan de twintigste plaats na een motorprobleem in de slotfase van de tien uur durende klassieker.

Ondanks een opgave is de titel in het IMSA-kampioenschap voor de Cadillac van de broers Ricky en Jordan Taylor.

Zege voor BMW in GTLM

In de GTLM-categorie ging de overwinning naar de BMW M6 #25 van Alexander Sims, Kuno Wittmer en Bill Auberlen. Sims versloeg na een mooie strijd de Corvette #3 van Antonio Garcia, die samen met Jan Magnussen kampioen is in de GT-klasse. Laurens Vanthoor finishte met zijn officiële Porsche op de vijfde plek en Nicky Catsburg werd negende in de tweede BMW van Team RLL.

Connor De Phillippi, Christopher Mies en Sheldon van der Linde zegevierden in de GT Daytona-categorie met een Audi van Land Motorsport. Jeroen Bleekemolen behaalde met een Mercedes van Riley Motorsport een knappe vierde plaats, terwijl Jeroen Mul in een Lamborghini niet verder kwam dan de elfde stek.