Breaking news

Rodriguez behaalt eerste zege in GP2 Asia Series

Roldan Rodriguez heeft de eerste race van het nieuwe Asia Series-seizoen zijn naam weten te schrijven. De Spanjaard, die ook al van pole vertrok, profiteerde van een fout van Kamui Kobayashi en wist zo de leiding te heroveren. Kobayashi finishte nog wel als tweede, terwijl landgenoot Sakon Yamamoto als derde over de finish kwam. Chris van der Drit kwam als zevende over de finish, Giedo van der Garde als tiende.

[img,113703,right,Philippe zonder vleugel]De start verliep al slecht voor Kevin Nai Chia Chen, Giacomo Ricco en Nelson Philippe. Nai Chia Chen bleef al staan bij de opwarmronde, terwijl de andere twee hun motor bij de start lieten afslaan en uit de pitstraat moesten starten. Voor Philippe betekende dit al een extra bezoekje aan de pitstraat, aangezien hij bij het wegrijden over de spullen van een ander team reed en zijn voorvleugel eraf reed. Uiteindelijk finishte hij ook als laatste, op een ronde.

[img,113730,left,Kobayashi passeert Rodriguez]Vooraan verzilverde Rodriguez zijn pole-position, voor Kobayashi, Javier Villa en Sakon Yamamoto. Giedo van der Garde kende juist een slechte start en viel terug naar de vijfde positie, wat een achtste plek aan het einde van de eerste ronde was. Rodriguez kon niet lang van de leiding genieten, want in de hairpin van bocht 14 waagde Kobayashi een aanval, waar hij in slaagde. Hij zou ook aan de leiding blijven tot hij deze een paar ronden voor het einde verloor na een fout.

[img,113693,right,Sterk debuut voor Van der Drift]Vanaf de zevende ronde begonnen de verplichte pitstops, waar vooral Chris van der Drift erg van profiteerde. Een goede start en een goed getimede pitstop rond de eerste safety car-periode bracht de Nieuw-Zeelander met Nederlands paspoort vanaf een zestiende startplek tot een zevende plek, waarop hij uiteindelijk ook zou finishen. Minder fortuinlijk verliep het Jerome d'Ambrosio. Eerst reed hij bijna zijn teamleden omver om vervolgens zijn motor af te slaan. Hij viel ver terug, maar een knappe inhaalrace bracht hem tot de negende plek, net buiten de punten.

[img,113727,left,Perez spint]De eerste safety car kwam dankzij debutant Sergio Perez, die in bocht 14 in de rondte ging en zijn motor liet afslaan. De Chinese marshals wisten hem niet op tijd weg te krijgen, waarna de safety car op de baan kwam. De raceleiders gebruikten dit moment om hun pitstop te maken, waardoor er vooraan weinig veranderde. De herstart in de zestiende ronde zorgde nog voor een gespinde iSport, nadat Hamad al Fardan in de eerste bocht van de baan schoot.

Andreas Zuber had het sinds de pitstops al aan de stok met Davide Valsecchi en raakte hem ook meerdere malen. In de twintigste ronde probeerde hij de Italiaan in te halen, waarna hij zelf spinde. James Jakes kon hem niet meer ontwijken en knalde tegen hem op. Voor beiden was de race voorbij, maar nu kwam er geen safety car op de baan. Van der Garde zal ook niet met een goed gevoel naar de twintigste ronde terugkijken. De Nederlander, die op dat moment nog negende lag, schoot rechtdoor en verloor drie plaatsen. Aan het einde van de race zou dit een dure fout betekenen. Hiroshi Yoshimoto viel nog uit met een kapotte achtervleugel, nadat Diego Nunes tegen hem was opgereden.

[img,113684,right,Veld achter de safety car]Een fout van Luca Filippi zorgde ervoor dat Van der Garde zich niet veel later weer op de negende plek bevond, en een tweede safety car-situatie gaf hem de kans om aansluiting met de mannen vooraan te vinden. Yuhi Sekiguchi en Filippi raakten elkaar in bocht en spinden beiden, waarna de safety car op de baan kwam. De safety car keerde zich uiteindelijk averechts tegen Van der Garde, die in de eindfase nog werd gepasseerd door D'Ambrosio, en als tiende finishte.

Vooraan leek Kobayashi zonder problemen op de overwinning af te stevenen, maar in de 29ste ronde, na de herstart, ging de Japanner in de fout en kon Rodriguez weer langszij komen. Deze kwam als eerste over de finish, wat ook zijn eerste zege in de GP2 betekende. Kobayashi werd nog tweede, en scoorde ook nog een punt voor de snelste ronde. Landgenoot Yamamoto werd derde, voor Javier Villa en Vitaly Petrov.

[img,113690,left,Bamber beste debutant]Earl Bamber kende na een sterke kwalificatie ook een prima race. Na de start wist hij zich al naar een zesde plek op te werken, en uiteindelijk finishte hij ook op deze positie. Dit maakte hem tot de beste debutant, gevolgd door landgenoot en mede-debutant Chris van der Drift, die zich daarmee verzekerde van een plek op de eerste startrij voor de sprintrace van zondagochtend. Het laatste punt, en de pole voor de sprintrace, ging naar Valsecchi, die als achtste over de streep kwam.

De sprintrace begint zondagochtend om 5.30 uur Nederlandse tijd.

Vorig artikel Van der Garde: "Het had nog veel beter gekund"